Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FI inleder utredning mot börsen

Finansinspektionen (FI) undersöker om Nasdaq Stockholmsbörsen har avstått från att anmäla misstänkta transaktioner i samband med flera större bolagshändelser.
– Vi ser detta som mycket allvarligt, säger Martin Kullendorff på FI.
Ekonomi • Publicerad 21 september 2023
FI inleder en utredning mot Nasdaq Stockholmsbörsen. Arkivbild.
FI inleder en utredning mot Nasdaq Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

"FI har under en tid och i samband med flera större bolagshändelser under 2021 och 2022 gjort egna observationer kring misstänkt insiderhandel. FI har också mottagit anmälningar från banker om deras kunder. Ett flertal av dessa har anmälts vidare till Ekobrottsmyndigheten", skriver FI i ett pressmeddelande.

Utredningen knyter därmed an till förra veckans razzia mot börsen, varefter tre personer häktats misstänkta för grov insiderhandel.

Annons

– Vad jag har förstått så är det åtminstone delvis samma bolagshändelser det handlar om, där vi anser att Nasdaq borde ha anmält misstänkta transaktioner till oss men det har de inte gjort, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef för marknadstillsyn på FI.

"Förtroendeskadligt"

I sin undersökning tittar FI på fyra specifika händelser där man misstänker att Nasdaq inte rapporterat misstänkta transaktioner.

– Det handlar om tre budsituationer: Icagruppen, Haldex och Swedish match. Och så är det ytterligare en sammanslagning mellan Lundin energy och Aker.

Martin Kullendorff vill inte spekulera i vad utredningen kan komma att mynna ut i, men konstaterar att det är allvarliga misstankar.

– Det är förtroendeskadligt om man inte kan utreda insiderhandel på marknaden, säger han och tillägger:

– Särskilt när det handlar om den största operatören som står för en väldigt stor del av handeln, där ska vi kunna förvänta oss en mycket hög nivå på marknadsövervakningen.

Bakgrunden är att en anställd på Stockholmsbörsen, och som varit specialist på marknadsövervakning, häktades den 15 september. Den anställde på Stockholmsbörsen har jobbat inom ett övervakningsteam, men har inte haft en ledande roll, enligt börsens presstjänst. Mannen är tillsammans med två andra personer misstänkt för grova insiderbrott.

Anmälan kom inte från börsen

Exakt hur den misstänka insiderhandeln har gått till ville åklagare Pontus Hamilton inte gå in på i samband med häktningen.

– Det jag kan säga är att det handlar om värdepapper som varit noterade på Nasdaq. Det har handlat om ganska stora investeringar, och vinsterna handlar åtminstone om några miljoner kronor, sade han då.

Enligt åklagaren hade anmälan om de misstänkta brotten inte kommit från Nasdaq.

Insiderbrotten de tre männen är misstänkta för uppges ha begåtts mellan oktober 2021 och maj 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons