Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Femte räntehöjningen i rad i Israel

Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2022
Israels centralbank fortsätter strama åt. Arkivbild
Israels centralbank fortsätter strama åt. ArkivbildFoto: Klaus-Dietmar Gabbert AP/TT

Centralbanken i Israel höjer styrräntan med 75 punkter (0,75 procentenheter) till 2,75 procent. Räntebeskedet – den femte höjningen på fem räntemöten – kommer sedan landets valuta, shekeln, pressats till den lägsta nivån på över två år.

Mot dollarn har shekeln tappat 10 procent bara sedan augusti, en utveckling som riskerar att höja den redan höga inflationen i Israel.

Annons

Räntehöjningen låg i linje med marknadens förväntningar och syftar till att kyla av ekonomin, där inflationen landade på 4,6 procent i augusti. Den israeliska centralbankens inflationsmål ligger på 1-3 procent.

Den femte räntehöjningen i rad gör att Israel nu är inne i den längsta åtstramningscykeln på årtionden och så sent som i juli räknade centralbanken själv med att nå upp till 2,75 procent i styrränta först under andra kvartalet 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons