Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fem vargar fällda under jaktens sjunde dag

Fem vargar sköts under den rekordstora vargjaktens sjunde dag, enligt . Det innebär att totalt 51 av de 75 tilldelade vargarna har fällts.
Jakt • Publicerad 8 januari 2023
Vargjakten fortsätter. Arkivbild.
Vargjakten fortsätter. Arkivbild.Foto: Junge, Heiko/NTB/TT

Fyra av de fällda djuren återfanns i Vismenreviret, som sträcker sig över länsgränsen mellan Örebro och Värmland. Därmed har samtliga sex djur som tilldelats i reviret fällts och jakten är därför avlyst. De andra två vargarna fälldes i värmländska Juvberget-Ulvåa.

Sedan tidigare är jakten avlyst i följande revir då kvoten med fällda vargar har fyllts: Skacksjön (Värmlands län) Grecken (Örebro län), Kockohonka (i Värmlands län och Norge) samt Venabäcken (Västmanlands län).

Annons

Jakten i Flatmossens revir i Värmland är tillfälligt stoppad i väntan på dna-test av de två vargar som fällts där.

Licensjakten får bedrivas i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län och får pågå som längst till och med den 15 februari. Målet med jakten är att skjuta samtliga vargar i de aktuella reviren, i år tolv till antalet.

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

EU-kommissionen följer noga den pågående svenska rekordjakten på varg för att se om den följer art- och habitatdirektivet, rapporterade Dagens Nyheter i lördags.

Fakta: Antal tilldelade vargar per län

Totalt får 75 vargar i fem län skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan nedan blir högre eftersom flera revir delas mellan länen och därmed ingår i olika läns beslut.

Gävleborg – 18

Dalarna – 14

Värmland – 30

Örebro – 24

Västmanland – 12

Källa: Jägarnas riksförbund

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons