Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stal juveler för miljarder – fem män döms

Det har beskrivits som en av konsthistorien största stölder. Nu döms fem personer för juvelkuppen mot Grünes Gewölbe i Dresden.
Tyskland • Publicerad 16 maj 2023
I kuppens stals smycken och diamanter för över en miljard kronor. Arkivbild.
I kuppens stals smycken och diamanter för över en miljard kronor. Arkivbild.Foto: Sebastian Kahnert

Tidig morgon i november 2019 inledde tjuvarna med att slå ut gatubelysningen kring museet Grünes Gewölbe (Gröna valvet) innan de bröt sig in genom ett gallerförsett fönster.

Under några minuter lyckades männen stjäla tusentals diamanter och ädelstenar från 1600- och 1700-talet ur museets skattkammare.

Annons

Stöldgodset har värderats till över 1,2 miljarder kronor, och den spektakulära kuppen har beskrivit som en av historiens största i sitt slag.

Greps i Berlin

På tisdagen dömdes fem av sex män som stod åtalade till fängelse. De inblandade, som är mellan 24 och 29 år, döms till straff från fyra år och fyra månaders fängelse upp till sex år och tre månader.

Flera av männen kunde gripas efter att polisen gjort en razzia på flera adresser i Berlin ett år efter kuppen.

Med tiden har delar av det ovärderliga stöldgodset återfunnits. I december förra året meddelade tysk polis att man hittat 31 föremål från samlingen i Berlin, varav flera intakta. Fynden kunde säkras efter förhandlingar mellan åklagar- och försvarssidan.

"Dresdens Vita" saknas

Fortfarande saknas dock många dyrgripar.

Den mest kända av dem, kallad Dresdens Vita, har ännu inte setts till. Stenen som väger 50 karat tillskansade sig Sachsens härskare August den starke 1728. Bara den värderas till över 100 miljoner kronor och är den mest värdefulla ädelstenen som ligan fick med sig.

Grünes Gewölbe är ett av Europas äldsta museer sedan kurfursten August den starke öppnade det för allmänheten 1723. Museet anses ha en av Europas främsta samlingar av skattkammarobjekt, de flesta tillverkade under en period från 1500-talets mitt till 1735.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons