Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fem miljarder att söka för att ta klimatkliv

I det första av årets tre steg för Klimatklivet kan hugade investerade nu fram till den 28 februari söka statliga pengar för projekt som ska minska utsläppen. Totalt kan fem miljarder kronor beviljas i år.
Klimat • Publicerad 14 februari 2022
I år finns fem miljarder statliga kronor att söka för projekt inom Klimatklivet, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vi vill fortsätta stödja beprövade åtgärder med dokumenterat bra klimatnytta. Samtidigt vill vi bana väg för nya innovativa tekniklösningar hos företagen som kan minska klimatutsläppen inom fler områden och i fler branscher. I år har vi särskilt goda förutsättningar för att stötta sådana investeringar", säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivets industrienhet på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd som bland annat kan gå till företag, kommuner eller andra aktörer.

Annons

Verket har nu pekat ut ett antal områden som kan uppnå betydande klimatvinster genom att investera i nya lösningar.

Det handlar bland andra om spillvärme, cirkulära flöden, biokol och biogas, elektrifiering och vätgas liksom andra drivmedel inom transportsektorn samt effektivisering och utfasning av fossila bränslen i små och medelstora industrier.

Årets andra ansökningsperiod är den 3–18 maj och den tredje mellan den 23 augusti och 8 september.

Fakta: Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd som bland annat kan gå till företag, kommuner och bostadsrättsföreningar för olika projekt som minskar utsläppen. Stödet har funnits sedan 2015 och sedan dess har omkring 8 miljarder kronor betalats ut.

Majoriteten av pengarna, 77 procent, har gått till företag. Åtgärderna som pengarna har gått till väntas bidra med en årlig minskning av växthusgasutsläpp på minst 1,5 miljoner ton.

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons