Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fel avfall dumpas på många sopstationer

Möbler och rutten mat, men även tankar med olja och djurkadaver. Branschorganisationen FTI ser ett ökat problem med felaktigt avfall som dumpas på landets stationer, rapporterar .
Samhälle • Publicerad 17 juli 2021
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ser ett ökat problem med avfall som felaktigt dumpas på återvinningsstationer runtom i landet. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

– I våras var det en incident där någon stoppat ner ett halvt rådjur i behållaren, säger Magnus Örnborg, regionchef för Förpacknings- och tidningsinsamling (FTI), till SVT Nyheter Halland.

Halland är inget undantag. FTI har sett hur exempelvis säckar med kläder, möbler och annat avfall felaktigt dumpas på återvinningsstationer på flera håll i landet. För deras del har avfallet inneburit 3 000 extrastädningar på återvinningsstationer under första halvåret – 22 procent fler än samma period förra året.

Annons

Väktare och kameror används för att få bukt med problemet, och man ser även till att polisanmäla när man kan. Men det har inte haft någon större effekt på problemet.

– Dels så kan det vara att man inte riktigt vet att man gör fel och man tror att man gör rätt. Sen finns det de som vet att de gör fel och då anpassar man sig när man vet att väktarna är där eller maskerar sig för kamerorna.

Värst är det i bland annat Stockholm och Östergötland. Men även i Skåne har man märkt av problemet.

– Det kan handla om sängar, soffor, bokhyllor. I värsta fall får vi även ta emot hushållssopor och restaurangavfall, säger Kerstin Wärn, regionchef på FTI i Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Vad problemet med ökad andel dumpningar beror på är svårt att svara på.

– Vi vet att det är mer förpackningar i omlopp, man är mer hemma, lagar mer mat och det blir fler förpackningar. Däremot att dumpningar har ökat, det vet jag faktiskt inte vad det beror på, säger Veronica Foberg Gustafsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons