Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Feds räntebesked i fokus när börsen steg

Stockholmsbörsen lyfte på bred front, i linje med ledande Europabörser, efter räntebeskedet från USA:s centralbank (Fed). Kurserna tappade dock lite fart efter räntebesked från ECB men det breda OMXS-indexet steg 0,9 procent.
Börs • Publicerad 16 december 2021
Uppåt på börserna efter räntebeskedet i USA. Arkivbild.
Uppåt på börserna efter räntebeskedet i USA. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– En lättnad att man tar inflationen på allvar och agerar nu, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, om den positiva börsreaktionen på Feds räntebesked.

Men uppgången var högre innan Europeiska centralbanken (ECB) meddelade sitt räntebesked med en kapning av pandemistödprogrammet. ECB skriver upp inflationsprognosen för nästa år, men tror fortfarande att den är tillfällig.

Annons

Mest uppåt bland de mest omsatta aktierna på tungviktarlistan OMXS30 var ABB och Astra Zeneca, plus 2,7 respektive 2,4 procent. I andra änden föll Tele2 mest bland storbolagen, minus 4,8 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge föll 3,6 procent sedan den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA återkallat ballongpumpar efter rapporter om läckage.

Embracers aktie sjönk 7,4 procent sedan spelkoncernen genomfört en nyemission för att bidra till finansieringen av förvärvet av det franska spelbolaget Asmodee för 28 miljarder kronor.

FTSE-index i London lyfte 1,3 procent och CAC 40-index i Paris steg 1,4 procent. DAX-index i Frankfurt hade gått upp 1,1 procent vid 17.30-tiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons