Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fauci om vaccin: "Spektakulärt resultat"

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci är entusiastisk över de nya vaccinkandidater mot covid-19 som presenterats den senaste tiden. Båda bygger på en ny experimentell teknik, som Fauci hävdar nu har bevisats effektiv.
USA • Publicerad 17 november 2020
Amerikanska Moderna har rapporterat lovande resultat från sina tester av ett potentiellt vaccin mot covid-19. Arkivbild från vaccinutvecklingen.
Amerikanska Moderna har rapporterat lovande resultat från sina tester av ett potentiellt vaccin mot covid-19. Arkivbild från vaccinutvecklingen.Foto: Hans Pennink/AP/TT

Den amerikanska läkemedelsjätten Moderna presenterade häromdagen preliminära testresultat som visar att dess vaccinkandidat ger ett nära 95-procentigt skydd mot covid-19.

Nyligen presenterade även Pfizer och Biontech lovande resultat för sitt vaccin, som enligt bolagen är 90 procent effektivt.

Annons

Båda bygger på en relativt ny teknologi där man använder sig av en så kallad mRNA-molekyl som instruerar kroppen att producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på. I konventionella vaccin introduceras i stället delar av själva viruset för kroppens immunförsvar så att det ska lära sig att känna igen det.

Inget mRNA-vaccin har tidigare godkänts. Men Fauci hävdar att tekniken nu har bevisats effektiv.

– När man har två sådana här vaccin, som har bevisats vara minst 90 procents effektiva, så tror jag att man kan säga att mRNA är är för att stanna, den behöver inte längre bevisa sig, säger Fauci i en intervju med AFP.

Fauci är chef vid Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA, vars forskare varit med och tagit fram Modernas vaccinkandidat.

Han är, kanske inte helt oväntat, starkt positiv till de preliminära resultaten.

– Att vi har ett 94,5 procent effektivt vaccin är oerhört imponerande, säger Fauci.

– Det är verkligen ett spektakulärt resultat som jag inte tror att någon hade förväntat sig.

Det återstår dock vissa frågetecken kring de nya vaccinen, däribland hur långvarig immunitet de egentligen ger.

– Vi vet inte om det rör sig om ett år, två år, tre år, fem år, säger Fauci om Modernas vaccin.

Fakta: mRNA-vaccin

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras istället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons