Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fastighetsmäklare ges varning

Karlskrona • Publicerad 18 december 2018

En fastighetsmäklare varnas efter en fastighetsförsäljning i Karlskrona.

Ett anbud som lagts på huset finns inte antecknat i anbudsförteckningen. Och det är grund för en varning enligt Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd.

Annons

Mäklaren hade anmälts av en husspekulant, som ville få utrett om mäklaren använt sig av ett lockpris. Spekulanten var intresserad av en fastighet med ett utgångspris på 4,5 miljoner, och la ett dolt bud på 5,5 miljoner. Det ska ha avvisats av säljaren som ville ha öppen budgivning. Senare såldes fastigheten för ett pris över sex miljoner.

Mäklaren har framfört att utropspris och marknadsvärde utgått från andra försäljningar i området. Fastighetsmäklarinspektionen konstaterar att marknadsfört pris låg mycket under försäljningspris, men att det inte går att slå fast att det handlat om en vilseledande uppgift.

Däremot har det upptäckts under utredningen att budet på 5,5 miljoner inte finns noterat någonstans. Trots att både husspekulanten som la det och mäklaren hänvisat till det i utredningen.

Det spelar ingen roll om säljaren inte ville ha budet. Det skulle ha skrivits in i förteckningen.

– Det finns inga undantag från mäklarens skyldighet att anteckna bud, skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons