Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre samlades på valborg i storstäderna

Håll dig hemma. Så löd rådet inför valborg då många firanden även i år ställdes in. Och svenskarna verkar ha hörsammat budskapet – åtminstone på de traditionella platser i storstäderna där många vanligen samlas.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2021
I Stockholm samlades ungdomar för att fira valborg i Tantolunden, men på andra håll var det mindre rörelse.
I Stockholm samlades ungdomar för att fira valborg i Tantolunden, men på andra håll var det mindre rörelse.Foto: Jessica Gow/TT

Mobildata från Telia har använts för en analys av människors rörelsemönster under valborgsmässoafton. Man har mätt aktiviteten, det vill säga hur många som befunnit sig på olika platser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala mellan klockan 22 och 23.

I det populära firarområdet kring Carolinabacken i Uppsala, där en mätning gjordes även under eftermiddagen, syntes en kraftig minskning av aktivitet jämfört med 2019.

Annons

– Generellt firar man absolut inte valborg som man brukade göra före pandemin. I Uppsala brukar det vara större folksamlingar i området runt Carolinabacken och det var över 70 procent lägre i år, så det tyder på att det är ett helt annat beteende, säger Kristofer Ågren, dataanalyschef på Telia.

Även runt Skansen och i Gamla stan i Stockholm minskade aktiviteten med 70 procent jämfört med 2019. En del av förklaringen är troligen att det inte förekom några arrangemang på Skansen i år.

Också i Folkets park i Malmö samt i Vasaparken och delar av Kungsparken i Göteborg syntes en stor minskning. I Göteborg samlades cirka 30 000 färre människor än 2019.

Årets siffror är i stort sett i linje med hur det såg ut 2020, även om en jämförelsevis liten ökning på 3 000 personer uppmättes i Göteborg. De gjorda mätningarna täcker dock bara in en begränsad yta.

Fakta: Så mycket minskade aktiviteten under valborg

Uppsala, Carolinabacken: –73 procent

Stockholm, Skansenområdet: –70 procent

Stockholm, Gamla stan: –58 procent

Göteborg, Vasaparken och Kungsparken: –79 procent

Malmö, området runt Folkets park: –54 procent.

Siffrorna anger förändringen från valborg 2019.

Källa: Telia

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons