Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre migranter korsar USA:s gräns efter ny lag

Det befarade migrantkaoset vid gränsen mellan USA och Mexiko har än så länge uteblivit sedan den så kallade Title 42-regeln hävdes i torsdags.
USA • Publicerad 15 maj 2023
Venezuelanska migranter väntar vid gränsstaden Matamoros i nordöstra Mexiko.
Venezuelanska migranter väntar vid gränsstaden Matamoros i nordöstra Mexiko.Foto: Fernando Llano/AP/TT

USA:s gränspolis har under de två senaste dagarna sett en minskning av papperslösa migranter som försöker korsa gränsen med 50 procent, uppger Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet.

Uppskattningsvis 6 300 personer har korsat gränsen sedan i fredags, säger han i en intervju med CNN:s söndagsprogram State of the Union. Det är färre än de 10 000 som korsade gränsen dagligen i förra veckan, enligt Mayorkas.

Annons

– Vi är inne på dag tre, säger han och poängterar att det är för tidigt för att förutspå hur situationen utvecklar sig.

Undantagsregeln Title 42 togs i bruk under coronapandemin och innebar att gränspolisen snabbt har kunnat avvisa personer med hänvisning till smittspridningen.

På fredagen ersattes den av Title 8, som ska ge större möjligheter för migranter som hävdar asylskäl att få dessa undersökta. Men lagen innebär också betydligt hårdare straff för den som inte söker asyl på ett godkänt sätt.

Inför upphävandet av Title 42 skickades 24 000 gränspatrullpoliser och soldater till gränsen där tiotusentals människor samlats på den mexikanska sidan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons