Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre konkurser – men osäkert läge

Konkurserna minskade i september, även i den hårt drabbade hotell- och restaurangbranschen.
Men läget är fortfarande osäkert.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2020
I september minskade konkurserna med 39 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC. Arkivbild.
I september minskade konkurserna med 39 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

När konkursvågen bromsade in i maj talades det om en förväntad andra våg senare. Men än så länge syns inga tecken på en sådan.

Under juni, juli, augusti och september har statistiken visat att konkurserna minskar jämfört med motsvarande månader i fjol. I september var minskningen 39 procent jämfört med motsvarande period förra året, enligt siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

Annons

– Konkursläget verkar ha stabiliserat sig, tvärtemot vad många trodde under våren. Antingen har man medel i ladorna, eller så har man skurit i kostnaderna och kanske har också stöden hjälpt, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

– Det verkar som att det var bolag med redan svaga finanser som strök på foten där i början.

Drabbas olika

Minskningen av konkurser i september märks i de flesta län och de flesta branscher. Den i krisen hårt drabbade hotell- och restaurangbranschen fick en viss återhämtning under sommaren. I september minskade konkurserna i sektorn med 29 procent jämfört med september 2019.

Hittills i år har dock konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 47 procent. Och en sådan trend syns i flera branscher, exempelvis åkeribranschen med många mindre taxibolag som inte klarat krisen.

Byggbranschen och dagligvaruhandeln hör till de branscher som står bra i krisen. Byggbranschen är annars en bransch som brukar toppa listan över högst andel konkurser. I september minskade de dock med 17 procent och hittills i år noteras en minskning på två procent, enligt UC.

– Många byggföretag har inte påverkats särskilt mycket av krisen, säger Richard Damberg.

Osäkert läge

En delförklaring tror han är att de mer känsliga små byggföretagen har anlitats av konsumenter som varit hemma mycket och dragit i gång renoveringsprojekt.

Men även om den totala trenden just nu är att konkurserna minskar finns fortsatt en väldigt stor oro i många branscher, enligt Richard Damberg.

– Det är fortfarande osäkert läge. Många företag har ansträngda balansräkningar och har tappat en stor del av omsättningen. Långsiktigt finns det inget företag som klarar av tapp på 50 procent av omsättningen, eller 80 procent, utan att man gör kraftiga kostnadsreduceringar, säger han.

Fakta: Konkurser september

Totalt minskade konkurserna med 39 procent i september jämfört med samma månad i fjol.

Inom hotell- och restaurangbranschen var minskningen 29 procent. (Hittills i år har dock konkurserna i den sektorn ökat med 47 procent 2020.)

I byggbranschen var minskningen 17 procent i september.

I detaljhandeln minskade konkurserna med 27 procent jämfört med september 2019.

Källa: UC

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons