Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre drunkningsolyckor än i fjol

Färre personer har omkommit i drunkningsolyckor i år jämfört med i fjol. Det visar preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet (SLS).
Olyckor • Publicerad 14 december 2022
Svenska livräddningssällskapet uppmanar till försiktighet när isarna lägger sig på landets sjöar. Arkivbild.
Svenska livräddningssällskapet uppmanar till försiktighet när isarna lägger sig på landets sjöar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Totalt hade 63 personer omkommit i drunkningsolyckor till och med sista november i år. I fjol var motsvarande siffra 93 personer.

Under november månad i år miste en person livet, förra året var det två personer som omkom i november. Det är en nedåtgående trend då snittet för månaden under 2000-talet har varit fyra personer.

Annons

Omkring 200 personer är i snitt med om ett drunkningstillbud och överlever utan skador varje år, uppger SLS.

I takt med att isarna lägger sig i landet uppmanar SLS till försiktighet. "Att bedöma bärigheten av den första svarta isen är väldigt svårt och kräver stor kunskap. Om det sedan kommer lite snö på isen är det nästan omöjligt utan redskap", skriver man i ett pressmeddelande.

Statistiken från SLS sammanställs varje månad och i januari kommer en årssammanställning. Både svenska och utländska medborgare räknas, däremot tas självmord och mord genom drunkning inte med.

Fakta: Några tips för ökad issäkerhet

• Undersök isens bärighet. Använd ispik eller isborr. Närboende eller fiskeklubbar kan ofta ge en bra bild av isläget.

• Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt.

• Använd säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om man går igenom isen. Placera telefonen i ett vattentätt fodral och värmeisolerande ficka.

• Lär dig isens svaga punkter. Särskilt viktigt att undvika nu är: Strömsatta områden som in- och utlopp och sund.

• Stanna på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig.

• Ladda ner 112-appen för att kunna larma. Den anger också din position vilket underlättar mycket för larmoperatören att leda in blåljuspersonal.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons