Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre arbetsgivare söker folk

Arbetsgivarna drar i anställningsbromsen. Inför andra kvartalet är fallet tydligt, enligt bemanningsföretaget Manpowers kvartalsvisa mätningar.
Arbetsmarknad • Publicerad 14 mars 2023
Minskat sug efter arbetskraft. Arkivbild.
Minskat sug efter arbetskraft. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Faktum är att Sverige har den mest dramatiska minskningen av alla 40 undersökta länder.

"Nu börjar lågkonjunkturen märkas i de svenska arbetsgivarnas jobbprognoser", skriver Mikael Jansson, vd för Manpower Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Men trots allt, det är långt ifrån nattsvart. Arbetsgivarnas anställningsplaner ligger snarare på en mer normal nivå, historiskt sett.

Indexet, som bygger på hur många arbetsgivare som tror att jobben blir fler minus de som ser färre jobb framför sig, faller till plus 9 inför andra kvartalet, från +25 förra kvartalet. För ett år sedan låg indexet på +39.

Storföretagen är mer pessimistiska än de mindre. Inbromsningen är störst inom finans- och fastighetsbranscherna och IT-sektorn. I vårdsektorn och transportbranschen ser jobbchanserna bättre ut.

I Sverige bygger undersökningen på svar från 766 arbetsgivare, under perioden januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons