Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färjorna går åter över Gibraltarsundet

För första gången på över två år har en spansk färja lagt till i Marocko.
Spanien/Marocko • Publicerad 13 april 2022
En färja lämnar spanska Algeciras med destination Tanger. Arkivbild.
En färja lämnar spanska Algeciras med destination Tanger. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

Färjetrafiken mellan länderna kunde återupptas först efter det att den spanske premiärministern Pedro Sánchez för några dagar sedan besökte Marocko för att gjuta olja på vågorna.

Trafiken stoppades i mars 2020 på grund av coronapandemin. Ett år senare surnade Marocko till på Spanien, efter att Madrid tillät självständighetsrörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali, som kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko, att vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus.

Annons

En månad senare korsade omkring 10 000 människor gränsen till spanska enklaven Ceuta, EU:s enda landgräns mot Afrika. Bedömare menar att Marocko hade lättat på gränskontrollerna i syfte att sätta press på Spanien och den diplomatiska krisen fördjupades.

Sedan dess har trafiken mellan Tanger i Marocko och Algeciras och Tarifa i Spanien inte kunnat öppnas.

Men nu går person- och frakttrafiken åter på den 14 kilometer långa sträckan.

– Det här är en fantastisk dag, äntligen kan vi återvända efter två års frånvaro, säger passageraren Hamid Elkhadri innan han går i land i Marocko.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons