Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färgrester kan peka ut hajdumpare

Djur • Publicerad 9 maj 2022
Ett hundratal döda och döende fiskar av de fridlysta arterna pigghaj, klorocka och knaggrocka hittades i hamnen i Lysekil i mars.
Ett hundratal döda och döende fiskar av de fridlysta arterna pigghaj, klorocka och knaggrocka hittades i hamnen i Lysekil i mars.Foto: Kustbevakningen

Ett hundratal rödlistade hajar och rockor, dumpade i hamnen i Lysekil, hittades i mars av en grupp studenter i marinbiologi. Statens veterinärmedicinska anstalt har nu analyserat några av fiskarna och hittat vad man tror är färgrester, något som P4 Väst tidigare rapporterat om.

– Ja, det var där man hittade vad man tror är färgrester. Det är i alla fall inte biologiskt material. Vi har gjort vissa spårsäkringar på de fiskebåtar som kan vara aktuella för att kunna jämföra, säger åklagaren James von Reis till SVT Nyheter Väst.

Annons

Enligt åklagarens uppgifter till SVT finns vissa omständigheter som pekar åt ett visst håll i ärendet, men ingen är ännu delgiven misstanke.

Hajar och rockor som fångats ska enligt internationell och nationell lagstiftning skyndsamt återutsättas beroende på vilken art det rör sig om. Händelsen i Lysekil utreds som fiskebrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons