Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Får ursäkt efter våldtäkt i parlamentet

Australiska politiska ledare beklagar hur arbetsmiljön för kvinnor har varit i parlamentet och de sexuella övergrepp som förekommit i lokalerna.
Australien • Publicerad 8 februari 2022
Scott Morrison. Arkivbild.
Scott Morrison. Arkivbild.Foto: Lukas Coch/AP/TT

Inför årets första sittning i parlamentet i Canberra läste båda kamrarnas talmän upp uttalanden med formella beklaganden. Ursäkterna kommer efter en oberoende utredning om arbetskulturen i Australiens parlamentet som gjorde förra året. Utredningen har visat att kvinnor både har trakasserats och mobbats i parlamentet.

Landets premiärminister Scott Morrison liksom oppositionsledaren, Labors Anthony Albanese, bad också om ursäkt och lovade förändring.

Annons

Morrison riktade sig direkt till den kvinna som i fjol trädde fram och berättade om hur hon våldtagits inne i parlamentsbyggnaden.

– Jag beklagar, vi beklagar, sade han till parlamentet, rapporterar ABC News.

– Jag är ledsen för fröken Higgins skull, för de fruktansvärda saker som ägde rum här. Platsen som borde ha varit en säker plats blev en mardrömsplats.

– Jag är ledsen för mycket mer än så. Alla de som kom före fröken Higgins, men hon hade modet att berätta, så nu är vi här.

Det var i februari i fjol som Brittany Higgins, en tidigare medarbetare i det styrande Liberala partiet, berättade om hur hon 2019 våldtogs av en manlig kollega inne i parlamentsbyggnaden. Higgins berättade om hur hon pressats till att inte anmäla händelsen och beskriver det som att "det behandlades som ett politiskt problem".

Higgins vittnesmål fick flera andra kvinnor att träda fram och berätta om övergrepp. Historierna skakade landet och ledde till stora protester.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons