Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Får tolv miljoner årtionden efter arbetsskadan

En ingenjör som skadades i arbetet har fått för låg ersättning i 35 år och kompenseras därför med miljonbelopp, rapporterar tidningen .
Ekonomi • Publicerad 14 januari 2023
Det framgår inte hur ingenjören skadade sig. Arkivbild.
Det framgår inte hur ingenjören skadade sig. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var på 1980-talet som ingenjören, som i dag är i 60-årsåldern, skadades så allvarligt att han fick bestående nedsatt arbetsförmåga.

Försäkringskassan beviljade honom livränta, alltså ersättning för förlorad arbetsinkomst. Ingenjören beviljades också livränta av ett försäkringsbolag genom sitt kollektivavtal.

Annons

Ett par år senare tyckte han att livräntan inte kompenserade inkomstbortfallet och begärde omprövning men nekades.

I fjol tog mannen hjälp av sitt fackförbund och lyfte frågan igen. Den gången medgav försäkringsbolaget omedelbart att han hade rätt till omprövning.

När de sedan beräknade vilken löneutveckling ingenjören skulle ha haft under åren, om han inte skadats, stod det klart att han ska ha tolv miljoner kronor i retroaktiv livränta.

Enligt den juridiska byrå som hjälpte ingenjören är det många som inte vet om att de har rätt till omprövning av livräntan.

– Nästan alla livräntor värdesäkras lägre än löneutvecklingen. Det kan finnas mycket stora ersättningsbelopp som medlemmar är berättigade till, säger Ulf Leijonklou, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, till Ingenjören.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons