Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Får Nobelpris – och kontoret beslagtas

Samtidigt som ryska Memorial tilldelades Nobels fredspris pågick en rättegång mot organisationen, som förbjudits i Ryssland.
En domstol i Moskva beslutade timmar senare att beslagta Memorials tillgångar och stänga huvudkontoret i Moskva.
Nobel • Publicerad 7 oktober 2022
Kontor till Memorial i Moskva.
Kontor till Memorial i Moskva.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Domen kom sent på fredagskvällen, rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt domen är Memorials tillgångar beslagtagna och numera "statlig egendom.

Men kvar finns hundratals lokala initiativ:

Annons

– Det är viktigt att priset går till dem, säger Östeuropakännaren Stefan Ingvarsson.

Medan norska Nobelkommittén tillkännagav årets mottagare av fredspriset i Nobelinstitutet i Oslo pågick en rättegång mot Memorial International, människorättscentret som är en av del av organisationen, i Moskva.

Domen mot Memorial blev hård, precis som många väntat och befarat.

De senaste åren har flera rättegångar hållits mot den aktade organisationen. I december i fjol beslutade två domstolar att Memorial skulle upplösas för all framtid.

– Egentligen stängde man bara ned själva paraplyet, säger Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Lokala initiativ står kvar

Memorial, som dels dokumenterar förtryck under Sovjettiden, dels arbetar med människorättsbrott som begås i dagens Ryssland, växte fram efter Sovjetunionens kollaps genom hundratals lokala initiativ.

– Människor som levde i närheten av ett läger eller en transitnod under det väldiga Gulagsystemet började kartlägga massgravar, samla in vittnesmål och spara artefakter som vittnar om repressionen.

Det lokala arbetet fortgår, även om paraplyorganisationen förbjudits.

– Det är viktigt att det här priset går till dem. Kvar står till exempel en skollärare som nu är under enormt tryck från de lokala myndigheterna, och står ensam där det tidigare fanns en stark centralorganisation i ryggen.

Nedstängningen av Memorial var ett av de viktigaste stegen i upptakten till Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i slutet av februari, enligt Stefan Ingvarsson, som var kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva 2015–2020.

Symbolisk slutpunkt

Annons

Han kallar det för en symbolisk slutpunkt för perestrojkan och den ryska demokratirörelsen som inleddes på 1980-talet.

– Man stängde ned allt som hade potential att organisera ryssar över landet. Jag tror det handlade mindre om det historiska arbetet, även om det också irriterar ryska myndigheter, och mer om att Memorial är en organisation med otroligt många lokalavdelningar som skulle kunna kanalisera ett missnöje eller motstånd.

Alexandra Polivanova, styrelsemedlem i av Ryssland upplösta Memorial International, kommenterar från rättegången i Tverskoj att de naturligtvis är glada och hedrade över att Nobelkommittén erkänner Memorials långa arbete och många aktivister.

– Och framför allt vill de rikta sin beundran för, och sina varma gratulationer till Center for Civil Liberties i Kiev (som också tilldelades årets fredspris), säger Stefan Ingvarsson, som varit i kontakt med Polivanova.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons