Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängslad iransk människorättskämpe frisläppt

Iran • Publicerad 8 oktober 2020
Den iranska människorättsförsvararen Narges Mohammadi, till höger i bild, ser på Karim Lahidji, en annan ledande människorättsaktivist. Arkivbild.Foto: Magali Girardin/Keystone/AP/TT

Människorättsförsvararen Narges Mohammadi har försatts på fri fot efter att ha suttit bakom lås och bom i Iran i drygt fem år, skriver Amnesty International i ett pressmeddelande.

Den nu 48-årige aktivisten, som 2011 tilldelades den svenska regeringens Per Anger-pris, har tillbringat mycket tid i fängelse. Den senaste vändan inleddes i maj 2015 men på torsdagen släpptes hon, bekräftar maken Taghi Rahmani, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

"Önskar frihet för alla fångar", skriver han på Twitter.

Narges Mohammadis hälsa har sviktat i fängelset, och på grund av en lungsjukdom tillhör hon riskgruppen för covid-19 – som drabbat Iran svårt. I juli utfärdade Amnesty en blixtaktion för henne, men myndigheterna vägrade visa något resultat av hennes covid-test.

Det internationella trycket för en frigivning har ökat. I veckan krävde FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, att Iran släpper människorättsförsvarare vars liv är i fara på grund av coronaviruset.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons