Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängslad Duterte-kritiker frias i Filippinerna

Den fängslade filippinska människorättsaktivisten Leila de Lima frias på en av två kvarvarande åtalspunkter gällande narkotikahandel och är därmed ett steg närmare frihet.
Filippinerna • Publicerad 12 maj 2023
"Kämpa Leila" – Leila de Limas anhängare samlades utanför domstolen i Muntinlupa.
"Kämpa Leila" – Leila de Limas anhängare samlades utanför domstolen i Muntinlupa.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Leila de Lima, tidigare senator och justitieminister, greps i februari 2017 anklagad för inblandning i narkotikahandel, något hon bestämt har förnekat. Människorättsgrupper har kallat åtalen mot de Lima politiskt styrda då hon varit en högljudd kritiker av den tidigare presidenten Rodrigo Duterte.

Ett av åtalen mot de Lima läggs nu ner då flera huvudvittnen dragit tillbaka sina vittnesmål och i stället sagt att de ljugit om hennes inblandning i narkotikahandeln.

Annons

Trots detta kommer de Lima att sitta kvar i fängelse eftersom en rättegång i ett annat mål återstår. Hon har ansökt om att släppas mot borgen och väntar på domarens beslut.

Sedan nuvarande president Ferdinand Marcos tillträdde i fjol har krav åter väckts att de Lima ska släppas.

Innan hon greps 2017 hade hon under ett decennium utrett mord av den så kallade "dödspatrullen" som påstås ha beställts av Duterte under hans tid som borgmästare i Davao och sedan i början av hans presidentskap. Duterte satt vid makten 2016–2022.

Leila de Lima var tidigare landets människorättskommissionär och från 2010 till 2015 justitieminister i Benigno Aquinos regering.

De Lima vann en senatsplats 2016 och blev en av få oppositionsröster när populisten Duterte vann en jordskredsseger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons