Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängelse efter mordplaner och vapenbrott

Tre män döms till fängelse för förberedelse till mord och grova vapenbrott, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande. Enligt tingsrätten hör männen till det så kallade Rissnenätverket.
Brott • Publicerad 16 juli 2021
Solna tingsrätt har kommit med sin dom i ett mål om förberedelse till mord i bland annat Borås och Uppsala. Arkivbild.
Solna tingsrätt har kommit med sin dom i ett mål om förberedelse till mord i bland annat Borås och Uppsala. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En 34-årig man döms till sju års fängelse för två fall av förberedelse till mord och medhjälp till grovt vapenbrott. Mannen dömdes så sent som i veckan även för inblandning i brott som har koppling till det så kallade Vårbynätverket.

En 22-årig man döms till sex och ett halvt års fängelse för förberedelse till mord i två fall, grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott. En 21-årig man får fem års fängelse för förberedelse till mord i två fall och medhjälp till grovt vapenbrott i två fall.

Annons

Även två män från Borås döms i målet. En 30-åring får två och ett halvt års fängelse för anstiftan av grovt vapenbrott, medan en 26-åring döms till sex års fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Personerna planerade att genomföra ett mord i Borås och ett mord i Uppsala mot betalning. Bevis i form av kommunikation från den krypterade tjänsten Encrochat har haft stor betydelse för domen.

"Domen visar också att personer med en kriminell livsstil från Stockholmsområdet ställt sina resurser till förfogande för att begå eller underlätta för andra att begå allvarliga våldsbrott ute i landet, i det här fallet i Borås, Solna och i Uppsala", säger rådman Stefan Lättman i en skriftlig kommentar.

Lättman hyllar tillgången till den krypterade kommunikationen.

"Encrochatmaterialet har gett rättsvårdande myndigheter en i det närmaste unik möjlighet till insyn i en typ av brottslighet som det tidigare varit mycket svårt att beivra", säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons