Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Familjen Hjörne köps ut ur Stampen Media

Det norska börsbolaget Polaris Media utökar sitt ägande i Stampen Media AB. Det innebär det definitiva slutet för familjen Hjörne som ägare till bland annat Göteborgs-Posten.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2021
"Med den stabilitet som finns i dag är det en bra tidpunkt att lämna över hela ansvaret till en större ägare med samma långsiktiga inställning och fokus på journalistik och att fortsätta utveckla tidningarna", säger Peter Hjörne. Därmed lämnar familjen Hjörne Stampen Media. Arkivbild.
"Med den stabilitet som finns i dag är det en bra tidpunkt att lämna över hela ansvaret till en större ägare med samma långsiktiga inställning och fokus på journalistik och att fortsätta utveckla tidningarna", säger Peter Hjörne. Därmed lämnar familjen Hjörne Stampen Media. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE/TT

Affären innebär att Polaris, tillsammans med svenska NWT Gruppen AB och VK Media AB, förvärvar närmare 100 procent av aktierna från de övriga ägarna i Stampen Media, däribland familjen Hjörne.

"Med den stabilitet som finns i dag är det en bra tidpunkt att lämna över hela ansvaret till en större ägare med samma långsiktiga inställning och fokus på journalistik och att fortsätta utveckla tidningarna", säger Peter Hjörne i ett pressmeddelande.

Annons

Polaris Media klev in som delägare av Stampen Media under 2019, tillsammans med svenska NWT Gruppen och VK Media, genom konsortiet PNV Media. Efter dagens affär äger Polaris Media 70 procent, NWT Gruppen 20 procent, VK Media 10 procent av aktierna, medan en resterande post på 0,009 procent ägs av Journalistklubben och Unionenklubben på Stampen Media.

I Stampen media ingår bland annat elva prenumererade tidningar, däribland Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Bohusläningen och TTELA.

"Stampen Media är i dag en stabil koncern med starka titlar som har stor potential framåt", säger Per Axel Koch, styrelseordförande Stampen Media i samma pressmeddelande.

Priset för minoritetsaktieägarnas aktier har satts till 367,5 miljoner kronor.

Fakta: GP och Stampen

Tidningsmannen Harry Hjörne köpte Göteborgs-Posten 1926 och gjorde GP dominerande i staden. På 1980-talet bildades ägarbolaget Stampen, döpt efter kvarteret där huvudkontoret ligger vid Göteborgs centralstation.

2016 tvingades Stampen genomgå en ekonomisk rekonstruktion. Skulderna, som totalt uppgick till omkring en miljard kronor, skrevs då ner till en fjärdedel. Samma år gick en rad investerare in med 81 miljoner kronor i Stampen.

I april 2019 köpte ägarkonsortiet PNV majoriteten i Stampen Media. I konsortiet ingår NWT Gruppen, som bland annat ger ut Nya Wermlands-Tidningen, och VK Media som ger ut Västerbottens-Kuriren, men där Polaris dominerar. Polaris är en norsk koncern som äger över 40 mediehus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons