Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Facket om Northvolts nya fabrik: Ta ansvar

Bygget av Northvolts första batterifabrik i Skellefteå har kritiserats för bristande arbetsmiljö och avsaknad av kollektivavtal. När företaget nu bygger en ny fabrik i Göteborg kräver facket ansvar.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2022
Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads, säger att problemen som omgärdat bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå inte får fortsätta i den nya fabriken i Göteborg. Arkivbild.
Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads, säger att problemen som omgärdat bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå inte får fortsätta i den nya fabriken i Göteborg. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Turerna har varit många kring bygget av Northvolts fabrik i Skellefteå. När polisen och andra myndigheter gjorde en inspektion på platsen i slutet av november fann de att 14 av 49 byggarbetare saknade arbetstillstånd i Sverige. Tolv personer avvisades och tre togs i förvar. Företaget kritiserades också för arbetsmiljön på plats, till exempel i fråga om att tillhandahålla toaletter.

I december kom sedan beskedet att sex av Northvolts underentreprenörer åkte på miljonböter för att ha brutit mot arbetstidslagen. Mellan april och augusti i fjol handlade det totalt om 8 500 timmar otillåten arbetstid. Sammanlagt beslutade Arbetsmiljöverket om sanktionsavgifter på drygt fyra miljoner kronor, rapporterade SVT Västerbotten.

Fortsatt inte bra

Annons

När Northvolt nu meddelar att de tillsammans med Volvo Cars bygger ytterligare en batterifabrik i Göteborg kräver facket åtgärder.

– Det handlar om att säkerställa att alla underentreprenörer har kollektivavtal, något som borde vara en självklarhet i Sverige. För att vi ska få bukt med den här arbetslivskriminaliteten och få bort alla bovar och banditer så måste man göra rätt från början, säger han.

Situationen vid fabriken i Skellefteå har blivit bättre, men "det är långt ifrån bra", säger Johan Lindholm.

– Vi kunde bara för någon vecka sedan presentera en granskning som visade att underleverantörer på arbetsplatsen bröt ingångna kollektivavtal.

Från fackförbundets sida har man en pågående dialog med Northvolt och Johan Lindholm poängterar att de från företagets sida strävar efter att göra rätt, men att alla pusselbitar inte har fallit på plats ännu.

– Vi har fast personal på plats i Skellefteå och kommer garanterat att bevaka det här bygget minst lika hårt. Vi har en pågående dialog hela tiden, säger han.

"Måste ta större ansvar"

När TT frågar Northvolt vad företaget gör för att säkerställa att situationen i Skellefteå inte upprepas i Göteborg hänvisar de till en debattartikel, i vilken grundaren och vd:n Peter Carlsson presenterar en åtgärdsplan.

Bland annat vill man se mer samverkan mellan olika myndigheter i kontrollen av underleverantörerna, och dessutom tidigare kontroller för att förebygga problemen. De vill även inkludera fackförbunden tidigare i upphandlingsprocessen av byggföretag och kräva tydligare villkor avseende lön, arbetstid och semester. Northvolt kommer även att genomföra hårdare bakgrundskontroller av alla aktörer på bygget och begränsar antalet led av underleverantörer, skriver de i debattartikeln.

Men Johan Lindholm på Byggnads är inte nöjd.

– Stora beställare måste ta ett större ansvar för vilka underentreprenörer som finns på bygget. Som det är i dag när alla jagar billigaste pris, ja då är det de som är längst ner i kedjan som får betala.

– Northvolt borde ställa krav på kollektivavtal för alla som arbetar på byggena. Eftersom det inte är så i dag så har de inte koll på att alla som arbetar där får rätt lön och rätt villkor, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons