Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Facket larmar om brister i läkemedelshantering

Sjuksköterskebristen leder till att sjuksköterskor pressas att lämna över hantering av läkemedel till personal utan behörighet. Nu larmar Vårdförbundet om att patientsäkerheten hotas.
Sjukvård • Publicerad 10 maj 2023
Vårdförbundet varnar om en trend där läkemedelshantering alltmer flyttas från sjuksköterskor till undersköterskor. Arkivbild.
Vårdförbundet varnar om en trend där läkemedelshantering alltmer flyttas från sjuksköterskor till undersköterskor. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

– Vi har fått veta att det finns avdelningar där arbetsgivare har en plan att låta undersköterskor dela ut läkemedel till patienterna. Det handlar även om narkotikaklassade läkemedel och sådana som ges intravenöst, alltså direkt i blodet, säger Anna Tjus, sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Vanligt i äldreomsorgen

Att sjuksköterskor och läkare överlåter vissa läkemedelsuppgifter till annan personal – så kallad delegering – är ingenting nytt. En stor del av äldreomsorgen bygger på att till exempel undersköterskor kan ge mediciner till de äldre.

Annons

Sedan 2015 är det tillåtet att delegera även på sjukhus och vad som gäller finns reglerat i föreskrifter från Socialstyrelsen. Det som Vårdförbundet nu reagerat på är att delegeringen har ändrat karaktär och blivit allt vanligare även inom slutenvården på sjukhus.

Medlemmar hör av sig och upplever att de pressas av sina arbetsgivare att lämna ifrån sig uppgifter som att ge cytostatika eller blanda läkemedel till små barn, till andra yrkesgrupper.

– Vi menar att det inte är förenligt med kraven på en god och säker vård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Lösa personalbrist

Att delegering sprider sig till sjukhusen är enligt Vårdförbundet ett sätt att försöka lösa bristen på sjuksköterskor. Genom att låta undersköterskor hantera fler läkemedelsuppgifter ska sjuksköterskorna kunna ansvara för fler patienter.

– Men när någonting går snett, till exempel att en patient får för hög dos eller fel läkemedel, då är det sjuksköterskan som delegerat som står ytterst ansvarig, säger Anna Tjus.

Ulrika Hedelind är ordförande i Vårdförbundet Örebro och berättar om sjukhusavdelningar där ledningen vill att undersköterskor ska ge intravenösa läkemedel, ett förslag som dock stoppats.

– Men bara det att det kommer på tal är fel. Det handlar om läkemedel som går direkt ut i blodet och där en sjuksköterska behöver följa förloppet. Det finns andra uppgifter som är betydligt bättre att plocka bort från dem, säger hon.

Skärpa föreskrifterna

Det finns inga siffror på om delegeringen har ökat på sjukhus, men Vårdförbundet anser att trenden är tydlig.

Sineva Ribeiro understryker att det är en stor fördel att arbeta i team inom vården, men att sjuksköterskelegitimationen finns där av en anledning.

– Delegering ska inte ske på grund av att det är personalbrist, men vi befarar att det är just det som sker nu. Som det ser ut nu är patientsäkerheten hotad.

Annons

Nu vill Vårdförbundet att Socialstyrelsen skärper sina föreskrifter så att delegering inte är möjlig på samma sätt som nu, och håller på att ta fram ett förslag på hur föreskrifterna skulle kunna ändras.

Fakta: Delegering

Delegering är en speciell form av arbetsfördelning inom hälso- och sjukvården. Att delegera är att överlåta befogenhet.

Hälso- och sjukvårdspersonal får delegera en arbetsuppgift till någon annan endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård. Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften.

Läkare, tandläkare och sjuksköterskor får delegera arbetsuppgifterna att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel till annan personal.

Delegering får inte göras i ambulanssjukvård.

En delegering ska bland annat vara skriftlig och gälla högst ett år.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons