Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Få har ersatts för skador av covid-19-vaccin

Av 928 bedömda fall av misstänkta vaccinskador har 59 hittills fått ersättning av Svenska läkemedelsförsäkringen. I fyra fall rör det sig om dödsfall, skriver .
Coronavirus • Publicerad 12 februari 2022
59 personer har fått ersättning för att ha skadats av vaccin mot covid-19.
59 personer har fått ersättning för att ha skadats av vaccin mot covid-19.Foto: Johan Nilsson/TT

Kravet för att få ersättning från läkemedelsförsäkringen är att man haft besvär i mer än 30 dagar efter vaccinering mot covid-19 och att skadorna med övervägande sannolikhet bedömts bero på vaccinet.

I slutet av januari hade Svenska läkemedelsförsäkringen utrett 928 anmälningar varav de flesta handlat om övergående besvär som till exempel feber och huvudvärk.

Annons

Bland anmälningarna fanns även fall av hjärtmuskelinflammation, låga nivåer av blodplättar samt fyra dödsfall. 869 anmälningar har avslagits och 1 076 anmälningar har ännu inte utretts.

De fall som fått ersättning är jämnt fördelade över de olika covid-19-vacciner som används i Sverige.

Skillnaden mellan läkemedelsförsäkringen och Läkemedelsverket är att verket utreder biverkningar, medan läkemedelsförsäkringen jobbar med försäkringsskador.

Om läkemedelsförsäkringen har avböjt ersättning går det att överklaga ärendet till Läkemedelsskadenämnden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons