Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Få fällda för människoexploatering

Sedan brottet människoexploatering infördes 2018 har 91 personer utretts i förundersökningar för misstänkt människoexploatering. Av dem har 12 åtalats och sex fått fällande domar.
Politik • Publicerad 14 februari 2022
Brottet människoexploatering infördes bland annat för att komma åt ligor som tvingar människor att tigga. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En har dock upphävts efter överklagan till hovrätten, men ska prövas i Högsta domstolen.

Det visar statistik som Åklagarmyndigheten sammanställt åt Sveriges Radios Kaliber.

Annons

Den nya brottsrubriceringen fungerar inte som den ska, enligt Märta Johansson, forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

– Dels så är det svårt att utreda den här typen av situationer och det finns inte jättemycket rutiner och vanor för att göra det, säger hon till Kaliber.

Ett problem är att få offren att medverka i polisutredningen.

Människoexploatering infördes som ett brott i lagen om människohandel framförallt för att komma åt dem som utnyttjar personer för tiggeri eller låter dem arbeta under slavliknande förhållanden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons