Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Eygpten söker allierad i Djiboutis president

Egypten/Djibouti • Publicerad 7 februari 2022
Djiboutis president Omar Guelleh och Egyptens ledare Abd al Fattah al-Sissi i en officiell bild från måndagens möte.
Djiboutis president Omar Guelleh och Egyptens ledare Abd al Fattah al-Sissi i en officiell bild från måndagens möte.Foto: Egyptens presidentkansli via AP/TT

Egyptens president var på måndagen värd för Djiboutis ledare för samtal om förbättrade relationer och om det kontroversiella dammbygget som Etiopien genomför vid Nilen.

Djiboutis president Omar Guellehs besök var också ett svar på president Abd al Fatah al-Sissis historiska besök i fjol, det första egyptiska statsbesöket sedan Djibouti blev självständigt 1977. På dagordningen stod frågor om säkerheten i Röda havet och utvecklingen på Afrikas horn.

Men främst rörde samtalen den egyptiska viljan att knyta Djibouti närmare Kairo i konflikten om dammbygget vid Nilen, då Djibouti gränsar till Etiopien. Både Egypten och Sudan är kritiska till den etiopiska dammen och förhandlingar med Etiopien bröt samman i april i fjol.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons