Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Exportföretagen ser lyft framför sig

Allt fler stora svenska exportföretag, 58 procent, ser en ökad orderingång det närmaste året, enligt Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK). Endast 4 procent räknar med minskad orderingång.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2021
Stärkt framtidstro bland stora svenska exportföretag, enligt en barometer från Svensk Exportkredit (SEK). Arkivbild
Stärkt framtidstro bland stora svenska exportföretag, enligt en barometer från Svensk Exportkredit (SEK). ArkivbildFoto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det är en tydligt ökad optimism jämfört med senast föregående barometer från i höstas, skriver det statliga bolaget SEK i ett pressmeddelande.

"Ökningen sker från en redan hög nivå", skriver Jens Hedar, chef för kundrelationer på SEK, i en kommentar.

Avgörande för svensk tillväxt

Annons

Han tillägger att utvecklingen är avgörande för svensk tillväxt och landets konkurrenskraft då nästan hälften av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) kommer från exportindustrin och dess underleverantörer.

När pandemin slog till för ett år sedan räknade bara 15 procent av de stora exportföretagen med ökad orderingång, medan 56 procent trodde på minskad orderingång.

I höstens mätning hade andelen som trodde på ökad orderingång lyft markant, till 51 procent, medan andelen som trodde på minskning hade fallit till 12 procent.

"Perfekta förutsättningar"

Exportföretagen är trots stärkt framtidstro det gångna halvåret avvaktande när det gäller investeringar, enligt SEK:s barometer.

"Men förutsättningarna att investera i grön omställning är nästintill perfekta. De globala tillväxtprognoserna är goda, det finns gott om kapital på marknaden och efterfrågan på hållbara lösningar har aldrig varit större", skriver Hedar.

Hela SEK:s Exportkreditbarometer för våren 2021 redovisas den 7 juni. Den bygger på 200 intervjuer med exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor under perioden 6 april-4 maj.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons