Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Exportföretag ser dystrare på framtiden

Ekonomi • Publicerad 10 november 2022
Många svenska exportföretag förväntar sig färre ordrar kommande året. På bilden containrar i Nynäshamn. Arkivbild.
Många svenska exportföretag förväntar sig färre ordrar kommande året. På bilden containrar i Nynäshamn. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Många exportföretag förväntar sig tuffare tider framöver, enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk Exportkredit genomfört.

Var fjärde företag i undersökningen svarar att de förväntar sig färre ordrar de kommande 12 månaderna. I undersökningen från i våras svarade var tionde företag att de räknar med minskad orderingång.

Annons

"Återhämtningen från pandemin är utraderad. Minskad orderingång hos exportföretagen kommer att få negativa effekter för både jobb och tillväxt eftersom nästan halva Sveriges BNP utgörs av export", säger Jens Hedar, chef för kundrelationer på Svensk Exportkredit, i en kommentar.

36 procent av exportföretagen svarar att de räknar med en ökad orderingång. I våras var motsvarande siffra 48 procent.

I undersökningen ingår 200 exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons