Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Explosion i gasledning troligen tekniskt fel

Explosionen i Litauen som skadade en ledning som transporterar gas mellan Lettland och Litauen orsakades troligen av ett tekniskt fel, enligt gasbolaget Amber Grid.
Litauen • Publicerad 14 januari 2023
Människor som arbetar vid den skadade gasledningen i norra Litauen.
Människor som arbetar vid den skadade gasledningen i norra Litauen.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
En rejäl brand med lågor uppemot 50 meter uppstod efter explosionen i fredags kväll. Räddningstjänsten lyckades släcka branden vid midnatt. Arkivbild.
En rejäl brand med lågor uppemot 50 meter uppstod efter explosionen i fredags kväll. Räddningstjänsten lyckades släcka branden vid midnatt. Arkivbild.Foto: Paulius Zidonis/AP/TT

En rejäl brand med lågor uppemot 50 meter uppstod efter explosionen i fredags kväll.

Händelsen inträffade i kommunen Pasvalys i norra Litauen. Inga personer kom till skada – men en by, Valakeliai, med cirka 250 invånare evakuerades som en försiktighetsåtgärd.

Annons

– En av de tänkbara orsakerna är att explosionen var ett resultat av defekter på rörledningens svetsfog, säger Nemunas Biknius, vd för Amber Grid, men framhåller att en utredning kommer att ge alla svar.

– Jag tror inte att det är fråga om någon form av avsiktlig aktivitet, jag tror att det är en olycka.

Räddningstjänsten lyckades släcka branden vid midnatt. På lördagen kunde byborna återvända till sina hem samtidigt som reparationen av gasledningen påbörjades.

Lokala myndigheter uppger att gasförsörjningen aldrig avbröts, eftersom konsumenterna fick gas via en parallell ledning som inte skadades i explosionen.

– Asfalten på vägen har smält, men ingen behövde lida, och det är huvudsaken, säger den kommunala tjänstemannen Povilas Balciunas.

Sedan juni 2022 har Litauen förbjudit import av gas från Ryssland som en följd av den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons