Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Experter på plats för att utreda aprymning

Djur • Publicerad 12 januari 2023
Fyra apor sköts till döds efter att flera av dem försökt rymma den 14 december. Arkivbild.
Fyra apor sköts till döds efter att flera av dem försökt rymma den 14 december. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Europeiska djurparksorganisationen Eaza besöker Furuviksparken under torsdagen för att ta reda på vad det var som hände när fyra schimpanser sköts till döds i december, rapporterar P4 Gävleborg.

Tillsammans med personal på Furuviksparken ska Eazas experter analysera det som skett och titta på hur man kan förebygga att något liknande händer igen. De ska även undersöka hur rutinerna ser ut.

Annons

Huruvida schimpanserna kommer att bli kvar i Furuviksparken återstår att se. Några beslut kring framtiden ska inte fattas under besöket.

– Vi inväntar resultaten från utredningarna innan vi tar till några åtgärder, om det skulle behövas, säger Tomasz Rusek, tillförordnad chef för kommunikation och EU-policy på Eaza, till radion.

Det var den 14 december som fem schimpanser rymde från sina hägn på djurparken. Fyra av dem sköts till döds, och inte förrän den 17 december hade djurparken fått in de förrymda djuren i sina hägn igen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons