1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Expert: Värre för USA än för WHO

Att USA bryter alla samarbeten med WHO kan få stora konsekvenser.
Johan von Schreeb, professor vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

USA:s president Donald Trump går längre med sina hot än han tidigare har gjort, anser Johan von Schreeb. Och trots att Världshälsoorganisationen kan förlora en stor finansiär så tror von Schreeb att det främst är WHO:s roll i världen som kan få sig en törn.

– WHO är ju en medlemsorganisation där nästan alla länderna i världen är medlemmar. Organisationen finns ju för att världens länder tror att den här typen av internationella samarbeten behövs. Det är skrämmande att se hur USA isolerar sig, säger han.

USA:s legitimitet

Enligt KI-professorn har flera aktörer, som exempelvis Kina, lovat att delvis täcka upp för det finansiella tappet som kan bli följden av att USA slutar betala till WHO. Och vad gäller kampen mot covid-19 tror von Schreeb inte att USA:s besked kommer ha någon jättestor inverkan.

– WHO har ingen operativ roll under pandemin. Man delar information och riktlinjer och förslag. Att ett förvisso stort land försvinner påverkar inte det stora samarbetet i världen mot viruset.

Samtidigt pekar Johan von Schreeb på att det främst är USA som kan förlora på att avsluta samarbetet med WHO.

– De tappar sin legitimitet att kunna påverka åtgärder för världshälsan. Deras egen folkhälsomyndighet CDC har blivit marginaliserade, och det är en viktig kompetens som det internationella samarbetet tappar.

Tegnell: "Djupt olyckligt"

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten kallar Trumps beslut för "djupt olyckligt". USA:s indragna finansiering blir kännbar, säger Tegnell till Dagens Nyheter.

– Ja, eftersom ländernas avgifter är relaterade till ländernas BNP och USA har en stor budget. För WHO är det ofantligt mycket pengar som kommer från USA.

Tegnell ser det som särskilt olyckligt att det sker under pandemin, men säger att det inte är helt säkert att USA:s utträde kommer att drabba just arbetet mot coronautbrottet.

– Det beror på hur WHO prioriterar sin verksamhet. Det kan bara de svara på. I princip skulle det inte behöva påverka alls om WHO gör besparingar på andra håll. Sedan finns det en möjlighet att kompensera det här genom pengar från andra läder. Men att helt kompensera detta är nog omöjligt, säger han.

Läs mer

Ronneby

Satsning på populär vandringsled

Länsstyrelsen ger klartecken för grillplats med övernattning

Coronavirus

Corona: Äldrevården jobbade med fel skyddsvisir

Nu anmäler kommunen leverantören till Arbetsmiljöverket

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Nyheter

Trafik: Så ska buskörningen i orten stoppas

Polisens nya grepp ska öka tryggheten

Trafik

Trafik: Förseningar i tågtrafiken - påverkar hela Blekinge

Signalfel mellan Ronneby och Karlskrona

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje