Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Skillnad på AI:s medvetande och vårt

Googles AI påstås av en utvecklare ha uppnått medvetande. Intressant, men knappast troligt, enligt en svensk expert.
Tech • Publicerad 13 juni 2022
Daniel Gillblad är forskningsansvarig på AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Pressbild.
Daniel Gillblad är forskningsansvarig på AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Pressbild.Foto: AI Sweden

Enligt en ingenjör på Google har en av företagets artificiella intelligenser (AI) utvecklat ett medvetande om sin egen existens. AI:n uppges anse sig själv vara en person och säger sig kunna uttrycka känslor och reflektera kring livet. Google tillbakavisar uppgifterna och menar att AI:n inte är att betrakta som "medveten" och har även permitterat utvecklaren.

Daniel Gillblad ansvarar för forskning och strategi på AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Han säger att han inte är bekant med alla detaljer i det specifika fallet, men att det ändå är mest troligt att företaget Google är närmast sanningen:

Annons

– Det här är oerhört komplex materia. Vad är medvetande? Vad räknas som en individ? Det vi brukar kalla intelligens kan också sorteras in i specifik intelligens inom olika områden och mer övergripande generell intelligens.

"Tio år bort"

Enligt Gillblad är något som en självmedveten AI att betrakta som "minst tio år bort".

– Men det sa jag för tio år sedan också, och jag tror att det kommer vara så om tio år med.

Han förklarar att det är en sak att, likt den påstått "medvetna" AI-modellen LaMDA, i sitt sammanhang ge sken av reflektion och känslor – men något helt annat att klassa AI som en individ.

– Den uppvisar säkert en del av de egenskaper vi liknar vid mänsklig intelligens. Men den är begränsad till text eftersom det är en text-AI. Den är begränsad av sitt område. Den har inte interagerat med världen. Den svarar på inmatning.

TT: Enligt en utskrift av en konversation med AI-modellen säger den sig reflektera över såväl livet som sin egen död.

– Det tror jag snarare beror på att den har tillgång till så mycket text. Den har läst mer än vad någon av oss kommer att göra. Den fortsätter konversationen. Språkmodeller är på ett sätt den typ av AI som kommit längst i att efterlikna medvetande.

Fortsatt utveckling

Gillblad betonar att området AI är stort och att även diskussionen om vad som räknas som medvetande och intelligens är brett.

– När AI började diskuteras som koncept satte man upp mål för vad som skulle krävas för att den skulle klassas som intelligent. Då, på 1950-talet, var det att slå en stormästare i schack. Men det är ju inte det vi tänker på nu när vi pratar om intelligens i sammanhanget.

Exakt vad som skulle krävas för att efterlikna mänsklig intelligens är också en definitionsfråga menar Gillblad, men det kommer oavsett att ta tid:

– Det är skillnad på de här modellerna och vårt egna medvetande. Vi ska vara försiktiga med hur vi tittar på den här typen av modeller.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons