Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: "Allt hänger på hur sjuk Trump blir"

Covidbeskedet från USA:s president Donald Trump kan få stora konsekvenser för valrörelsens sista veckor, tror två USA-experter.
USA • Publicerad 2 oktober 2020
Att USA:s president Donald Trump testat positivt för coronaviruset kan få stora konsekvenser, enligt två USA-experter.
Att USA:s president Donald Trump testat positivt för coronaviruset kan få stora konsekvenser, enligt två USA-experter.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– Det är en dramatisk utveckling, som kommer att få effekter på hur valrörelsen kan genomföras. Kan Trump hålla sina stora kampanjmöten som han gillar, och hur går det med nästa debatt? säger Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad, instämmer:

Annons

– Det har varit ett väldigt speciellt år, fullt med händelser som påverkar och gör valet oberäkneligt. Nu kommer det här med bara fem veckor kvar, vilket givetvis kommer att få konsekvenser, säger hon.

Enligt Frida Stranne hänger allt på hur sjuk presidenten faktiskt blir. I värsta fall, om han blir riktigt dålig, kan det få konsekvenser för styret av landet. Men även om han blir lindrigare sjuk och är tillbaka inom ett par veckor är det väldigt viktiga veckor som går förlorade.

– Det kommer också en debatt om två veckor som vi inte vet hur det blir med, säger Frida Stranne.

Häcklade Biden

Oavsett utfallet är det tydligt att beskedet fått stor uppmärksamhet och skapat debatt.

Inte minst Donald Trumps egen tendens att tona ned riskerna med covid-19 – och motvilja mot munskydd – lär nu segla upp i diskussionen, bedömer Blanck.

I den första valdebatten mot Joe Biden tidigare i veckan sade Trump att han tycker att munskydd är "okej", men häcklade samtidigt Biden för hans, enligt Trumps mening, överdrivna användning av munskydd.

– Jag bär inte munskydd som han gör. Varje gång man ser honom har han på sig munskydd. Han kan stå 60 meter bort och ändå ha på sig det största munskydd jag någonsin sett, sade Trump.

Stor stridsfråga

– Trump har hela tiden velat spela ned betydelsen av pandemin och inte velat bära ansiktsmask, något som har blivit en av de stora stridsfrågorna i USA. Även vad gäller social distansering har han inte varit så väldigt benägen att följa råden. Nu kommer motståndarna säkert att säga "så här går det om man inte följer råden", säger Blanck.

TT: Kan beskedet leda till sympatier för presidenten, som i fallet Boris Johnson?

– Så blir det naturligtvis, att folk tycker synd om honom. Det beror på hur allvarligt det blir. Det blir säkert sympatiyttringar både bland anhängare och bland motståndare. Det är ju presidenten som är sjuk, säger Blanck.

Påverkar inte valresultatet

Annons

Enligt Frida Stranne är det för tidigt att säga hur det kan påverka allmänhetens inställning till presidenten.

– Det beror på vad som händer, hur sjuk han blir, och hur han förvaltar situationen. Han brukar kunna använda många saker till sin fördel, å andra sidan så har han varit oerhört kritiserad för sin strategi i pandemin, säger hon och fortsätter:

– Man verkar också ha slarvat med den sociala distansen runt honom, vilket kan påverka negativt. Men det är alldeles för tidigt för att säga.

Samtidigt lär valresultatet inte påverkas nämnvärt, bedömer Frida Stranne. Trots att möjligheterna att nå ut påverkas när arrangemang och valmöten ställs in har många väljare redan bestämt sig. Och Trump kommer troligtvis att hitta nya sätt att nå ut, till exempel via sociala medier, säger Stranne.

– De flesta vet redan hur de ska rösta.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons