Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Expert om segerdagen: Kriget nära ny religion

Mitt under brinnande Ukrainakrig firar Ryssland "segerdagen". Men det sker under nedskalade former, och i flera regioner har de traditionsenliga militärparaderna ställts in.
Budskapet från Vladimir Putin är tydligt, enligt analytikern Jakob Hedenskog.
– Kriget är närmast att beskriva som den nya religionen i Ryssland, säger han.
Ryssland • Publicerad 9 maj 2023
Soldater i Sankt Petersburg vid en övning inför segerdagen.Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT
Repetitioner inför militärparaden i S:t Petersburg.Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT
Under Segerdagen hyllas även de som som stupade under andra världskriget. Bild från S:t Petersburg.Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT

Den 9 maj infaller segerdagen i Ryssland. Den uppmärksammar segern i andra världskriget och är en av landets viktigaste högtider. Under Vladimir Putins tid vid makten har dagen allt mer kommit att kretsa kring de storslagna militärparader som arrangeras på olika platser. De anses spela en central roll i den ryske presidentens vision om den nationella identiteten.

I år verkar högtiden dock vara nedtonad, enligt Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Annons

– Allt tyder på att man kommer att spara in på firandet. Bland annat har parader i flera städer ställts in och i gränstrakterna har firandet helt ställts in – helt och hållet av säkerhetsskäl, säger han.

Hittills har sex av landets regioner beslutat att ställa in sina militärparader. I ryska medier förklaras det med att det finns en oro för att utsättas för ”provokationer” och ”terrorattacker” från ukrainskt håll under firandet.

Enligt Jakob Hedenskog kan det finnas fler förklaringar till den ryska regimens beslut.

– Det har spekulerats i vad skälet till det kan vara. Ett orsak kan vara att man inte har tillräckligt med militär utrustning att visa upp under paraderna, utan att den i stället behövs vid fronten. Och den ryska regimen vill inte visa de luckor som finns i de olika systemen, säger han.

Minnesceremoni stryks

Segerdagen är också ett tillfälle att hylla de människor som stupade under andra världskriget. Bland annat arrangeras minnesmarscher som kallas "Det odödligas regemente", där människor bär hyllningsporträtt av anhöriga som stred mot nazisterna.

Vid årets segerdag kommer dock minnesmarscherna, som de senaste åren anordnats i de större ryska städerna, att lysa med sin frånvaro, enligt Jakob Hedenskog.

– Det har spekulerats i att marscherna har ställts in då man från regimens sida är rädd för att människor skulle kunna visa porträtt på soldater som har dött i kriget mot Ukraina. Kreml vill absolut inte att det ska bli den typen av manifestationer, säger han.

"Kriget den nya religionen"

Den nationella militärparaden på Röda torget i Moskva genomförs dock – om än i mindre skala än vanligt. Där håller också president Putin traditionsenligt tal.

Vid firandet av segerdagen 2022 påstod den ryske presidenten bland annat att Ryssland agerat i "förebyggande syfte" då landet inlett sin fullskaliga invasion av Ukraina. Hur retoriken låter i årets tal går än så länge bara att spekulera kring – men enligt Jakob Hedenskog är Putins budskap detsamma.

– Man utgick från att Ukraina skulle falla snabbt, men det hände inte. Ett år senare är kriget närmast att beskrivas som den nya religionen i Ryssland. För regimen handlar det om att man för en civilisatorisk kamp mot väst, där kriget i Ukraina är en del.

Annons

– Det handlar om Rysslands själva existens. Och det är också något som Putin har lyckats sälja in – att det handlar om en långvarig kamp.

Fakta: Segerdagen

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget genom militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas och hedras, men dessa är en krympande skara.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

I år har dock militärparader i Belgorod, Kursk, Voronezh, Oryol, Pskov, ryskockuperade Krimhalvön och Saratov ställts in.

Rysslands främsta fackförbund ställde också in de populära förstamaj-demonstrationerna på grund av påstått ökat terrorhot i anknytning till Ukrainas offensiv.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons