Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Nord Stream bör kunna repareras

Många ställer sig frågan om skadorna och saltvattnet gjort Nord Streams ledningar obrukbara för all framtid. Men enligt Hans Iver Lange på norska forskningsinstitutet Sintef bör en reparation vara en relativt enkel historia.
Nord Stream • Publicerad 6 oktober 2022
Bilden visar hur rören i Nord Stream 2 är konstruerade.
Bilden visar hur rören i Nord Stream 2 är konstruerade.Foto: Anders Humlebo/TT

I väntan på att de sista synliga utsläppen från gasledningen i Östersjön ska upphöra för att kunna genomföra en brottsplatsundersökning finns även frågan om reparationen. Kommer rören gå att laga och finns politisk vilja till en fortsatt förbindelse med Ryssland?

Bara dagar efter det att läckorna upptäcktes rapporterade den tyska tidningen Tagesspiegel uppgifter om att landets säkerhetsmyndigheter fruktade att de drygt 120 mil långa ledningarna aldrig mer kommer att kunna tas i bruk.

Annons

Fylls rören upp av det bräckta vattnet från Östersjön kan det leda till korrosion och rost i en omfattning som gör skadorna permanenta.

Men enligt Hans Iver Lange, senior rådgivare på Sintef och expert på brottmekanik och utveckling av bland annat undervattensledningar, ska det mycket till för det ska gå så pass långt.

– I utgångsläget ska det vara relativt enkelt att reparera ledningen om man förbereder sig på rätt sätt, säger han.

– Så länge det är naturgas i röret och det finns ett övertryck så är insidan skyddad från större korrosionsskador.

Flera skydd mot korrosion

Undervattensledningar har i grunden flera skydd mot just korrosion. Utanpå finns bland annat så kallade offeranoder, mindre ädel metall som tar smällen, utplacerade med jämna mellanrum. Enligt Hans Iver Lange ger det troligtvis ett skydd även för rörets insida.

– Går ledningen tom på gas och stora delar av röret fylls av saltvatten och blir stående i många år, så att det skyddet förbrukas och röret får ett kraftigt korrosionsangrepp – då har det gått så långt att röret inte går att reparera, säger Hans Iver Lange.

– Men det är långt fram i tiden. Jag känner inte till designen på just Nord Stream så exakt hur lång tid det tar där är jag osäker på, påpekar han.

Innan en reparation kan inledas krävs först en rejäl utvärdering av hur stora skadorna är och hur mycket av röret som behöver kapas för att ersätta med nytt material.

Bygger en undervattenskammare

En fördel är att läckorna på Nord Stream ligger på omkring 70 meters djup vilket är relativt grunt i sammanhanget. Det gör att reparationen kan ske med assistans av dykare, för det är på botten som en lagning kommer att ske, menar Hans Iver Lange.

– När röret är så stort och skalet är så tungt ska det väldigt lite till för att det ska ge vika och orsaka fler hål. Därför repareras det med svetsning på havets botten.

Annons

För en sådan operation kommer det att krävas flera specialverktyg anpassade för storleken på Nord Streams båda rör, som omgärdas av tjocka lager stål och betong. Innan svetsningen inleds monteras en undervattenskammare runt röret.

– Sedan tömmer man kammaren på vatten innan man börjar svetsa. Det blir som ett luftrum runt röret, säger Hans Iver Lange.

Frågan som kvarstår är dock om de båda gasledningarna tillåts att lagas. Enligt internationella regler kan det krävas en ny ansökan till både den svenska och danska regeringen för att göra större reparationer inom ländernas respektive ekonomiska zon.

Enligt Nord Stream, med ryska Gazprom som majoritetsägare, väntar man fortfarande på tillstånd för att undersöka läckorna.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Ukrainakriget.

Båda ledningarna mäter 1 200 kilometer på längden och har en diameter på cirka 120 centimeter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons