Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Liten chans ändra husförlikningen

Det blir svårt för den 82-årige hussäljaren att riva upp förlikningen med Ebba Busch.
Politik • Publicerad 9 november 2021
Sannolikheten att förlikningen mellan hussäljaren och Ebba Busch skulle ändras är liten, enligt professor Eric Bylander. Arkivbild.
Sannolikheten att förlikningen mellan hussäljaren och Ebba Busch skulle ändras är liten, enligt professor Eric Bylander. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mannen som sålt ett hus till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har överklagat förlikningen till Svea hovrätt. För att saken ska tas upp i hovrätten krävs prövningstillstånd.

Hussäljaren anser bland annat att han pressats att skriva på avtalet i oktober och är kritisk till sin tidigare advokat.

Annons

– Det framstår som att han främst är missnöjd med hur hans eget ombud har agerat, säger Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet.

– Rent allmänt ska det väldigt mycket till för att motparten ska bära ansvar för att man själv har ett ombud som man inte är nöjd med. Det är mer sannolikt att han skulle få ersättning av sitt tidigare ombud än att avtalet inte skulle anses giltigt, säger han.

En rad faktorer

Professorn förklarar att det vid en eventuell prövning i hovrätten är en rad faktorer som behöver falla på plats.

– Först att själva avtalet inte är giltigt för att han inte förstod vad han skrev på. Sedan måste Ebba Busch ha insett det och dragit orättmätig fördel av denna insikt. Slutligen har du en domare i tingsrätten som har ansett att det finns förutsättningar att stadfästa förlikningen, så då måste man i princip visa att domstolen stadfäst avtalet trots att allt inte gått rätt till, säger han.

– Finns det någon tvekan om att det är en giltig överenskommelse så får inte domstolen stadfästa förlikningen.

Skrevs under i oktober

Hustvisten har pågått sedan förra sommaren. Efter att köpeavtalet undertecknats och Ebba Busch betalat handpenningen ångrade sig säljaren. Det ledde till en utdragen konflikt som var planerad att tas upp i tingsrätten nu i höst.

Men i stället för förhandling i rätten beslöt parterna att skriva under en förlikning, som gav Busch rätt till fastigheten, den 8 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons