Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Ett steg närmare åtal för Trump

Uppgifterna om att den förre presidenten Donald Trump kände till att folkmassan den 6 januari 2021 var beväpnad skakar om USA.
USA • Publicerad 29 juni 2022
USA:s tidigare president Donald Trump är i fokus för utskottsförhören i kongressen. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump är i fokus för utskottsförhören i kongressen. Arkivbild.Foto: Mark Humphrey/AP/TT
Cassidy Hutchinson gav flera uppseendeväckande uppgifter i sitt vittnesmål.
Cassidy Hutchinson gav flera uppseendeväckande uppgifter i sitt vittnesmål.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Cassidy Hutchinson, assistent till stabschef Mark Meadows, berättar i det senaste förhöret i kongressens utredning av attacken på Kapitolium att både Trump och Meadows förstod att det kunde bli våldsamt.

– Det finns väldigt starka indicier på att de visste om hur mycket vapen som fanns redan klockan tio på förmiddagen, och att de absolut inte gjorde någonting för att minska risken för väpnade konfrontationer. Det är väldigt allvarligt, att presidenten och hans närmaste medarbetare inte försöker förhindra våld, säger USA-experten Jan Hallenberg.

"Då är det ett brott"

Annons

Hutchinson säger också i vittnesmålet att Trump försökte ta kontroll över ratten i presidentbilen för att bli körd av Secret Service till sina anhängare vid kongressbyggnaden. Uppgiften – som Hutchinson fått i andra hand – tillbakavisas av en Secret Service-källa, rapporterar CNN.

Hallenberg påpekar att juridiska experter i USA ser den nya informationen som ett steg närmare ett åtal mot Trump.

– Om det kan beläggas att presidenten visste om att det fanns en beväpnad mobb, som var redo att ta till vapen för att ändra kongressens tjänsteutövning, utan att försöka stoppa det, då är det ett brott.

I slutändan är det upp till justitiedepartementet att väcka åtal.

TT: Vad kan det bli för andra konsekvenser för Trump?

– De som ogillar Trump hoppas på att det här ska medföra att han inte kan ställa upp i nästa val, åtminstone inte som en seriös kandidat. Trump har en skara som håller på honom i alla läger, och en skara republikaner som ogillar hans beteende men gillar hans politik. Jag tror att den andra gruppen kommer att avstå från att stödja honom, säger Hallenberg.

Hotade avgå

Enligt Jan Hallenberg är det bara Watergateförhören på 1970-talet som är jämförbara under efterkrigstiden.

Bland tidigare vittnesmål lyfter Hallenberg fram att Trump en kort tid före den 6 januari ska ha försökt ersätta den dåvarande justitieministern Jeffrey Rosen med den okände Jeffrey Clark. Försöket misslyckades när Rosen och flera andra toppar på justitiedepartementet hotade med att avgå.

– Det är bland det mest slående och skadliga för Trump som har kommit fram.

Fakta: Utskottsförhören och attacken mot Kapitolium

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

Förhören direktsänds och har lockat miljontals tittare i USA.

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons