Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Busch kan fortsatt fatta beslut

KD-ledaren Ebba Busch erkänner grovt förtal. Men strafföreläggandet innebär inte några begränsningar i hennes politiska arbete.
Politik • Publicerad 2 juli 2021
Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs möjlighet att fatta beslut kommer inte att påverkas av att hon erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs möjlighet att fatta beslut kommer inte att påverkas av att hon erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På fredagseftermiddagen kom beskedet att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären. Hon undviker därmed rättegång och påföljden blir dagsböter på totalt 60 000 kronor.

På Facebook skriver samtidigt KD-ledaren att hon i "själ och hjärta" anser sig vara oskyldig.

Annons

Under eftermiddagen framkom det att mannen som förtalades och hans advokat kommer att gå vidare med processen och söka skadestånd.

Joakim Nergelius, juridikprofessor och expert på konstitutionell rätt, tror att hon kommer kunna fortsätta sitt politiska arbete och få fatta beslut precis som innan.

"Ur världen"

Men det är för tidigt att säga om förtalsaffären påverkar förtroendet för Busch eller om den kommer glömmas bort.

– Det är väl förmodligen det hon har vägt in i det hela, för i och med att hon erkänner och medgav detta är ju saken ur världen. Hade det blivit en rättegång som kommit framåt hösten hade det hängt över henne på ett helt annat sätt. Så hon har förmodligen tagit med det i kalkylen, säger Nergelius.

– Däremot finns hustvisten kvar som ska upp i tingsrätten i höst och den kan ju fortfarande vara ett problem, kanske, men hela den här historien om förtal är borta och ur världen.

På den privata fronten blir det inte heller någon skillnad. Ebba Bush kommer till exempel att kunna resa utomlands som tidigare.

– Det finns inga sådana begränsningar för den typen av ringa brottslighet. Hon hamnar i belastningsregistret med ett strafföreläggande, säger Magnus Ulväng, professor i straffrätt vid Uppsala universitet.

Förtroendet intakt

Kristdemokraterna ställer sig bakom Ebba Buschs hantering av ärendet och har fortsatt fullt förtroende för henne som partiledare, säger partisekreterare Peter Kullgren till TT.

– Vi har i dag haft möte med partistyrelsen och partiets distriktsordföranden. Där informerades vi om att processen i det här förtalsärendet riktat mot Ebba Busch nu är avslutat i samband med att hon skrivit på strafföreläggandet.

– I mötet uttalades ett grundmurat förtroende för henne som partiledare och hur hon har valt att avsluta det här ärendet. Efter det hade vi ett eget möte med partistyrelsen där det enhälligt beslutades att partistyrelsen har fullt förtroende för Ebba Busch som partiledare, avslutar han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons