Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Börsen extremt svårbedömd

Det blev mörkrött på Wall Street i går efter onsdagens kraftiga uppgång. Stockholmsbörsen, som steg inledningsvis, påverkades och backade till stängning.
Marknaden • Publicerad 6 maj 2022
"Vi är ute på ny mark", enligt experten. Börsens rörelser är extremt svårbedömda just nu. Arkivbild.
"Vi är ute på ny mark", enligt experten. Börsens rörelser är extremt svårbedömda just nu. Arkivbild.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Peter Malmqvist är oberoende analytiker och börsexpert. Tidigare var han bland annat analyschef på Nordnet Bank.
Peter Malmqvist är oberoende analytiker och börsexpert. Tidigare var han bland annat analyschef på Nordnet Bank.Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Den amerikanska centralbankens besked på onsdagen, om att höjningen av styrräntan sannolikt inte blir större än 0,50 procentenheter, gav ett uppsving på börsen. På torsdagen sjönk dock indexen radikalt, värst gick det för it- och teknikrelaterade bolag.

– Den första reaktionen, uppgången, på att den amerikanska centralbanken höjde räntorna. Den är ju i grunden ologisk, säger Malmqvist.

Annons

En anledning till uppsvinget på börsen kan vara att räntebeskedet på förhand spekulerats upp och att höjningen sedan uppfattades som en lättnad, menar analytikern.

– Det var för hårt spänt och då studsade det åt andra hållet, säger han.

Ras på torsdagen

Torsdagens reaktion var å andra sidan logisk, utifrån ett teoretiskt perspektiv, fortsätter han.

– Det finns massor med räntor som styrs av marknaden och som gått upp jättekraftigt på två månader och tittar man på det finns det ingen fog för börsoptimism, säger analytikern.

Det kom helt enkelt in andra aktörer med en rationell syn på den amerikanska ränteuppgången, säger Malmqvist.

– Räntan stiger, det ger placerare bättre avkastning utanför börsen. Då plockar man delvis bort sina pengar från börsen och sätter dem där de ger bättre avkastning. Det är en logisk reaktion, säger han.

Svårbedömt framåt

Även Stockholmsbörsen påverkades av det amerikanska raset på torsdagen. Börsen steg inledningsvis kraftigt men föll sedan tillbaka helt på eftermiddagen.

Vad man kan förvänta sig under dagen och framöver är svårt att säga, menar han.

– Det är extremt svårbedömt. Vi är ute på ny mark.

– Om jag tittar och summerar alla faktorer, särskilt kring den amerikanska börsen, så borde kurserna gå ner betydligt mer.

Annons

Stockholmsbörsen är lite mer skyddad, säger Malmqvist, eftersom kurserna redan sjunkit. Samtidigt, om kurserna går ner i USA, så kommer börsen även påverkas här.

En sak talar dock emot ytterligare kraftiga nedgångar, enligt Malmqvist.

– Det är faktiskt den konstiga faktorn att vi sällan får börskrascher på vårarna, de inträffar alltid på hösten av underliga skäl.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons