Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Expert: Befälhavares död en moralsänkare

En rysk befälhavares död sänker förmågan inom den militära invasionsstyrkan, men bara tillfälligt.
– Man ska kunna byta ut militära chefer. Det sitter i den ryska militära strukturen, säger militärstrategen Johan Huovinen.
Ukraina • Publicerad 25 september 2023
Överstelöjtnant Johan Huovinen är lärare i militär strategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan.
Överstelöjtnant Johan Huovinen är lärare i militär strategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan.Foto: Pontus Lundahl / TT

Uppgifter om att Svarta havsflottans befälhavare Viktor Solokov ska ha dödats i en ukrainsk attack har inte bekräftats från rysk sida.

– Ryssland brukar inte vara så pigga på att bekräfta sådana händelser, säger Johan Huovinen, militärstrateg och lärare på Försvarshögskolan i Stockholm.

Militärt möte

Annons

Han konstaterar att uppgifter om dödsfall ofta kommer först i samband med begravning – som enligt rysk tradition ska genomföras inom en vecka från dödsfallet.

På ryska internetsajten Wikipedia har dock Solokov dödförklarats.

– Den ryska sidan har tidigare sagt att en person skadats eller avlidit. Men det finns uppgifter om att den ansvarige för den ryska militären i riktningen mot Zaporizjzja även ska ha skadats allvarligt, liksom stabschefen.

Uppgifterna om omfattningen på drönarattacken i Sevastopol i förra veckan är också osäkra. Enligt Huovinen kan attacken ha riktats mot den regionala militärledningen:

– Det är svårt att säga om det är sant eller inte, men mycket pekar på att man haft ett större möte. Är det så att det var ett större möte, och man har slagit ut sex eller sju högre chefer, då kan det ha effekt. En enstaka individ betyder mindre, säger Huovinen.

Prestigeförlust

Flera högt uppsatta militärer har dödats under det ryska invasionskriget. Men dessa har ersatts.

– Någonstans tar det stopp ett tag, men sedan rullar det igen. Det sitter i den ryska militära strukturen. Man ska kunna byta ut chefer.

De mer emotionella reaktionerna kan dock vara större både inom rysk militär och hos den ryska befolkningen.

– Det är en prestigeförlust. Speciellt om det visar sig att man inte kan skydda marinen och dess personal. Det är även en moralsänkare, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons