Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nygammal premiärminister insvuren i Sri Lanka

Ranil Wickremesinghe har svurits in som ny premiärminister i Sri Lanka. Det är sjätte gången 73-åringen innehar posten.
Beskedet kommer samma dag som en domstol förbjudit den avgångne premiärministern Mahinda Rajapaksa från att lämna landet.
Sri Lanka • Publicerad 12 maj 2022
Soldater på gatorna i huvudstaden Colombo i samband med den tillfälliga lättnaden av utegångsförbudet som trädde i kraft på torsdagen.
Soldater på gatorna i huvudstaden Colombo i samband med den tillfälliga lättnaden av utegångsförbudet som trädde i kraft på torsdagen.Foto: Eranga JayawardenaAP/TT

– Vi vill återbörda nationen till en situation där folket återigen får äta tre mål mat om dagen, säger Wickremesinghe efter torsdagens utnämning.

Det är högst oklart om den kontroversielle politikern, utsedd av president Gotabaya Rajapaksa, bror till den avgångne premiärministern, kommer att lyckas få igenom några lagförslag i det splittrade parlamentet.

Annons

Senast Wickremesinghe var premiärminister, mellan 2015 och 2019, anklagades han för att skydda familjen Rajapaksa från anklagelser om korruption.

Demonstranter kräver även presidentens avgång, och valet av en premiärminister som står honom nära har hört upp känslor.

"Den här nonchalanta utnämningen av en man som saknar folkligt stöd kommer göra människor ännu argare", skriver den politiske analytikern Ranga Jayasuriya på Twitter.

– Vad vi bad om var en ny regering, inte samma människor som redan avvisats av folket, säger den ledande buddhistmunken Omale Sobitha till nyhetsbyrån AFP.

På bankruttens rand

Sri Lanka står på bankruttens rand och tusentals demonstranter har den senaste månaden krävt bröderna Rajapaksas avgång. Missnöjet med den ekonomiska krisen, samt bristen på mat, bränsle och andra nödvändigheter är stort.

I måndags skedde våldsamma sammandrabbningar i huvudstaden Colombo sedan anhängare till regeringen attackerat fredliga motdemonstranter.

Nio personer dödades och över 200 skadades när våldsamheterna spred sig över landet. Händelserna ledde till att premiärminister Mahinda Rajapaksa avgick.

En domstol beslutade på torsdagen att Rajapaksa, tillsammans med sin son och ytterligare 15 personer, förbjuds att lämna landet i väntan på att våldsamheterna utreds.

Svensk reseavrådan

I ett tv-sänt tal lovade presidenten på onsdagen både att genomföra parlamentariska reformer och lämna över större delen av sin makt – men visade inga tecken på att frivilligt avgå.

På torsdagen lättade regeringen tillfälligt på det nationella utegångsförbud som gällt sedan i måndags för att låta befolkningen införskaffa förnödenheter. Senare på torsdagen träder det dock i kraft på nytt.

Med anledning av den eskalerande utvecklingen gick svenska utrikesdepartementet på onsdagen ut med en reseavrådan för icke-nödvändiga resor till Sri Lanka, en avrådan som gäller tills vidare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons