Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Europeiska teleskopet Euclid har lämnat jorden

Europeiska rymdorganisationen ESA:s teleskop Euclid har skjutits upp i rymden för att utforska universums största mysterier: mörk materia och mörk energi.
Rymden • Publicerad 1 juli 2023
Teleskopet Euclid sköts upp i en Falcon 9-raket på lördagen i Florida.
Teleskopet Euclid sköts upp i en Falcon 9-raket på lördagen i Florida.Foto: John Raoux/AP/TT
Rymdteleskopet Euclid i dagarna innan uppskjutet.
Rymdteleskopet Euclid i dagarna innan uppskjutet.Foto: ESA via AP/TT

Den lyckade uppskjutningen ägde rum i amerikanska Cape Canaveral i Florida, klockan 17.12 svensk tid, på en Falcon 9-raket av det amerikanska företaget Space X.

Efter en månads resa genom rymden ska Euclid ansluta sig till James Webb-teleskopet cirka 1,5 miljoner kilometer från jorden, vid det som kallas den andra Lagrangepunkten.

Annons

Därifrån ska Euclid ta fram den största kartan någonsin över universum. Genom att fånga ljus som har tagit 10 miljarder år att nå jordens närhet kommer kartan att erbjuda en ny bild av det 13,8 miljarder år gamla universums historia.

Forskare hoppas kunna använda denna information för att ta itu med vad projektledaren Giuseppe Racca kallar för en "kosmisk pinsamhet": att 95 procent av universum förblivit okänt för mänskligheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons