Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-topp avstängd efter korruptionsmisstankar

En av EU-parlamentets 14 vice talmän, grekiskan Eva Kaili, stängs av från parlamentet efter det att belgisk polis inlett en utredning om en misstänkt muthärva.
Men utpekade Qatar nekar till all inblandning.
EU • Publicerad 10 december 2022
En stor misstänkt muthärva med högt uppsatta politiker och fackrepresentanter inblandade håller på att rullas upp i Bryssel. Arkivbild.
En stor misstänkt muthärva med högt uppsatta politiker och fackrepresentanter inblandade håller på att rullas upp i Bryssel. Arkivbild.Foto: Jean-François Badias/AP/TT

Socialdemokratiska S&D twittrade sent på fredagskvällen att Eva Kaili stängts av från partigruppen "med omedelbar verkan, som svar på de pågående utredningarna".

På lördagskvällen står det klart att hon även blir avstängd från parlamentet, meddelar talmannen Roberta Metsola presstab.

Annons

"I ljuset av belgiska myndigheters pågående rättsliga utredning har talman Metsola beslutat att med omedelbar verkan stänga av Eva Kaili från samtliga de befogenheter, sysslor och åtaganden som delegerats henne i egenskap av vice talman för EU-parlamentet", säger man i ett uttalande.

Hon har även uteslutits från sitt grekiska parti Pasok, skriver grekiska nättidningen Ekathimerini.

Agerandet kommer efter att federal belgisk polis slog till på ett stort antal platser i centrala Bryssel under fredagen. Fem personer frihetsberövades, däribland Kaili och generalsekreteraren för världsfacket ITUC, Luca Visentini.

"Tillåtit en kultur"

Samtliga fem förhördes ytterligare på lördagen, uppger federal polis, som uppger att misstankarna gäller korruption och pengatvätt.

Antikorruptionsorganisationen Transparency International reagerar starkt på händelsen, som man anser är en del av ett större mönster.

"Parlamentet har under flera decennier tillåtit en kultur präglad av straffrihet att växa fram genom en kombination av slapphänta finansiella regler och kontroll och en total brist på etisk tillsyn", säger organisationens ordförande Michiel van Hulten, i ett uttalande.

"Inte medvetna om"

Enligt uppgifter till belgiska tidningen Le Soir rör det sig om mutförsök till fördel för Qatar, vars arbetsmarknadsminister Kaili träffade strax före fotbolls-VM satte igång.

Polis hittade enigt de första uppgifterna i Le Soir kontanter värda över sex miljoner kronor och beslagtog ett större antal datorer och mobiltelefoner.

Från Qatars håll nekar man till inblandning.

– Vi är inte medvetna om några detaljer kring en utredning. Alla anklagelser om tjänstefel är gravt missvisande, säger en talesperson för den qatariska regeringen, till AFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons