Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU: Ryssland sår död och förstörelse

Vi höjer trycket på Ryssland, lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som nu presenterar unionens tionde sanktionspaket.
EU • Publicerad 15 februari 2023
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett framträdande i EU-parlamentet på onsdagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett framträdande i EU-parlamentet på onsdagen.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

I ett bandat framträdande från von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell dras riktlinjerna upp för det paket som man nu hoppas att medlemsländerna snabbt ska enas om.

Några överraskningar presenterades egentligen inte. EU-basen har redan i flera veckor talat om nya exportförbud och restriktioner till ett värde av motsvarande 100 miljarder svenska kronor.

Annons

– Nödvändiga varor som elektronik, särskilda fordon, maskindelar, reservdelar för lastbilar och jetmotorer. Och vi riktar oss mot gods i byggsektorn som kan kopplas till Rysslands militär, som antenner eller kranar, säger von der Leyen i onsdagens uttalande.

Sanktionerna riktas även mot Rysslands "propagandamaskin" i form av fler journalister och andra som anses sprida lögner och desinformation.

– I snart ett år nu har Rysslands aggressionskrig spridit död och förstörelse. Putin för inte bara krig på slagfältet utan riktar också in sig mot civila. Angriparen måste betala, säger Ursula von der Leyen.

Sanktionspaketet diskuteras nu av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel i hopp om att nå enighet i god tid till nästa veckas årsdag av det senaste krigsutbrottet, den 24 februari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons