Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU och Iran förhandlar på nytt om kärnavtalet

Ett nytt kärnenergiavtal mellan EU och Iran är åter inom räckhåll. Det säger Brysseltoppen Josep Borrell efter samtal i Teheran.
Iran • Publicerad 13 maj 2022
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys

I veckan har en delegation från EU under ledning av sändebudet Enrique Mora besökt Iran för samtal om en väg framåt för kärnenergiavtalet. Enligt unionens utrikeschef Josep Borrell gick samtalen "bättre än förväntat".

– Förhandlingarna hade strandat och nu har de återupptagits. Det finns en vision om att nå en överenskommelse, säger han till ett pressuppbåd i samband med G7-mötet i Weissenhaus i norra Tyskland.

Annons

Mora höll under sin två dagar långa visit möten med Irans chefsförhandlare Ali Bagheri. Parallellt med detta mötte Qatars emir, shejk Tamim bin Hamad Al Thani, Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei i syfte att föra processen framåt.

Möttes i Wien

Det tidigare avtalet slöts 2015 mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:s expresident Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförde hårda sanktioner. Sedan dess har Iran flera gånger gjort avsteg från avtalet, men efter Trumps avgång har utsikterna för ett nytt avtal ljusnat.

Tidigare i år möttes Iran, Frankrike, Storbritannien, Kina, Tyskland och Ryssland i Wien för att försöka träffa ett nytt avtal, men förhandlingarna gick i stå.

Tillräckligt positivt

En av nyckelfrågorna är Irans krav på att islamistiska Revolutionsgardet ska plockas bort från USA:s lista över terrororganisationer.

Borrell underströk på fredagen att denna punkt har inneburit svårigheter i de senaste samtalsrundorna mellan parterna och att Moras budskap till regimen var att det "inte kunde fortsätta på det här viset".

– Svaret vi fick var tillräckligt positivt. Sådana här saker löser sig inte över en natt, säger Borrell.

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons