Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU höjer inflationsprognosen

Ekonomi • Publicerad 15 maj 2023
Inflationen ser inte ut att sjunka som mycket som man tidigare trott, enligt en vårprognos från EU-kommissionen. Arkivbild
Inflationen ser inte ut att sjunka som mycket som man tidigare trott, enligt en vårprognos från EU-kommissionen. ArkivbildFoto: Manu Fernandez AP/TT

EU-kommissionen har höjt sin prognos för inflationen i euroländerna i år och nästa år till 5,8 respektive 2,8 procent.

Trycket uppåt på priserna – en stor utmaning för Europeiska centralbanken (ECB), med ett inflationsmål på 2 procent – hämtar styrka från en stark arbetsmarknad och en oväntat stark ekonomisk utveckling, enligt kommissionens ekonomer.

Annons

För hela EU beräknas inflationen i år och nästa år till 6,7 respektive 3,1 procent. Det kan jämföras med 6,4 respektive 2,8 procent i senast föregående EU-beräkning.

För skuldtyngda svenska hushåll och företag är det dåliga nyheter. Om inflationen inte viker ned sig kan det tvinga ECB att fortsätta strama åt med räntehöjningar eller behålla de högre räntorna längre än väntat – vilket via valutaeffekter kan tvinga Riksbanken att ta rygg på ECB.

För svensk del räknar EU-kommissionen med en inflation i år på 6 procent följt av en inflation på 1,9 procent 2024.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons