Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU hjälper till vid armenisk-azerisk gräns

EU ska nu i höst hjälpa till med att etablera en gräns mellan de stridande Armenien och Azerbajdzjan, i Tjeckien.
Europa • Publicerad 7 oktober 2022
Omvärlden försöker medla i konflikten. Här träffar Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Prag på torsdagen.
Omvärlden försöker medla i konflikten. Här träffar Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Prag på torsdagen.Foto: Turkiets presidentstab/AP/TT

Civil personal från EU skickas till gränsområdet nu i oktober, och ska kunna jobba med de båda länderna i två månader, enligt en överenskommelse mellan parterna.

Samtalen i Prag leddes av Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan, Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, Frankrikes president Emmanuel Macron och EU:s rådsordförande Charles Michel. De rapporteras ha förhandlat i flera timmar sent på torsdagskvällen.

Annons

Ett avstämningsmöte ska hållas i Bryssel redan i slutet av oktober.

Armenien och Azerbajdzjan har i flera decennier bråkat om gränser, och i synnerhet området Nagorno-Karabach, som ligger i det muslimskt dominerade Azerbajdzjan men där många kristna armenier bor. I september krävde gränsstrider flera hundra dödsoffer.

Spänningarna tros ha kunnat blossa upp delvis på grund av att Ryssland, som annars brukar spela en tung roll i regionen, nu är upptaget med sitt invasionskrig i Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons