Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Etableringsstopp för religiösa skolor dröjer

Etableringsstoppet för religiösa friskolor kommer inte att kunna införas enligt utredningens tidsplan.
Den bedömningen gör Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad.
Politik • Publicerad 9 november 2020
Förslaget att införa etableringsstopp för religiösa friskolor hinner inte införas enligt tidsplan, enligt liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad (L). Arkivbild.
Förslaget att införa etableringsstopp för religiösa friskolor hinner inte införas enligt tidsplan, enligt liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad (L). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Enligt januariavtalet mellan regeringen och Centern och Liberalerna ska ett etableringsstopp för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning införas.

Någon tidsplan anges inte i januariavtalet, men den utredning som tillsattes föreslog att skolor som vill ha konfessionell inriktning ska anmäla det senast 1 juli 2023. Därefter gäller etableringsstopp.

Flera invändningar

Annons

För att riksdagen ska hinna införa detta i lag måste regeringen helst lämna en proposition senast under 2022.

– Jag ser inte att vi kan hålla den tidsplan vi önskat oss, säger Roger Haddad, som förhandlar frågorna för Liberalerna med utbildningsdepartementet.

Anledningen är de invändningar som både utredaren själv och flera remissinstanser hade mot att det kan komma i konflikt med såväl grundlag som internationella konventioner. Det handlar både om religionsfrihet och etablerings- och näringsfrihet.

Skolor stängts

Utredningen konstaterade till exempel att ett etableringsstopp "innebär utmaningar när det gäller grundläggande fri- och rättigheter som näringsfrihet och religionsfrihet samt när det gäller likabehandling och diskriminering".

Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver på DN-debatt på måndagen att Säpos arbete lett till att fem utbildningar med extremistkopplingar har stängts. De upprepar också att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor generellt.

Något sådant förslag finns dock inte på regeringens eller januaripartiernas bord. Om förslaget att införa etableringstopp för nya konfessionella skolor skriver de inget.

Roger Haddad framhåller att i väntan på ett etableringsstopp måste generella skärpningar av skollagen införas, något som just nu förhandlas med regeringen, enligt Haddad.

Generell skärpning

– Några av de skolor som har stängts, senast Vetenskapsskolan, var icke konfessionella skolor men med konfessionella inslag, säger han.

– Socialdemokraterna pratar bara om konfessionella skolor, och det gör vi också, men några av de med extremistkoppling är inte registrerade som konfessionella skolor. Därför måste skollagen skärpas generellt, säger Haddad.

Det handlar bland annat om att göra det lättare att återkalla tillstånd, att anmälan om att ha konfessionella inslag blir obligatorisk, samt att skolor inte ska kunna använda gamla tillstånd.

Annons

Utbildningsminister Anna Ekström räknar med att ett lagförslag om etableringsstopp kommer.

"Arbetet med en lagstiftning som kan stoppa nyetablering av konfessionella friskolor och strama upp regelverket pågår. Detta är komplicerade juridiska frågor, men jag är övertygad om att vi kan lägga fram lagförslag som håller", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons